2 min. čitanja

Skupa i nova maketa grada Zadra u jako lošem stanju, propadaju i info ploče

Skupa i nova maketa grada Zadra u jako lošem stanju, propadaju i info ploče
Foto: Grad Zadar / eZadar

ZADAR - Krajem 2021. godine na šetnici na zadarskim bedemima postavljena je velika umjetnička maketa grada Zadra, odnosno njegove povijesne jezgre. U svibnju su ga već vandali oštetili, doslovno iščupavši zvonik katedrale. Ovih dana stanje nije nimalo bolje.

Ne samo da su vremenske prilike "učinile svoje", već ponovo nedostaju dijelovi na maketi. Mala stabalca su se prorijedila, "pokloni" galebova nagrizaju cijelu površinu, a turisti koji obilaze ovaj dio grada možda bi i pročitali informacije sa za to postavljenih ploča, da nisu i one u jako lošem stanju, piše eZadar.

[ĐIR DO BEDEMA] Oštećenja na svakom koraku, a info ploče nečitljive

Posted by eZadar hr on Thursday, January 5, 2023

Podsjetimo, maketa grada kod bastiona sv. Dimitrija prikazuje povijesnu jezgru Zadra u kombinaciji aluminija i bronce, a rad je akademskog kipara Damira Mataušića.

Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture makete je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Bedema zadarskih pobuna) omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture. Interpretacija kulturne baštine ima za cilj promatranje, učenje i aktivno sudjelovanje u zaštiti baštine, kroz iskustvo iz prve ruke i kroz ilustrativne medije.

Nije zgoreg spomenuti, ni da su zadarski konzervatorski "stručnjaci" ili za ovu (ne)priliku možda bolje kazati "struĆljaci" u ovu su maketu ulupali 1,4 milijun kuna...

Iva Pejković/D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Zadar planira ulupati 1,14 milijuna kuna na maketu zadarskog Poluotoka | | Morski HR
Grad Zadar raspisao je javnu nabavu za postavljanje makete Grada Zadra na obnovljenom Bedemu zadarskih pobuna. Riječ je o skulpturi akademskog kipara Damira Mataušića, koja će se postaviti na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.