1 min. čitanja

Grad Zadar planira ulupati 1,14 milijuna kuna na maketu zadarskog Poluotoka

Grad Zadar planira ulupati 1,14 milijuna kuna na maketu zadarskog Poluotoka
Foto: Grad Zadar / 057.info

ZADAR – Grad Zadar raspisao je javnu nabavu za postavljanje makete Grada Zadra na obnovljenom Bedemu zadarskih pobuna. Riječ je o skulpturi akademskog kipara Damira Mataušića, koja će se postaviti na travnjak kod stuba iznad poslovnice Jadrolinije, na bastionu sv. Roka, a za ovu namjenu Grad je iz europskog projekta “Zadar Baštini” osigurao 912.000 kuna bez PDV-a, odnosno 1,14 milijuna kuna s PDV-om.

Mataušićeva skulptura bit će izrađena od lijevane smeđe patinirane bronce, s reljefnom površinom od poliranog aluminija. Bit će duga 3 metra, široka 1,5 metar, a s donje strane će biti postavljena LED rasvjeta koja će prodirati na gornji sloj kako bi označila dijelove makete, piše 057.info.

U međuprostor između oplate postamenta postavit će se uskopojasni zvučnici sa senzorom na pokret. Kako će biti postavljena uz uređenu šetnicu na površinu travnjaka, ostavit će se ophod oko skulpture dimenzioniran za potrebe osoba smanjene pokretljivosti.

Parterno obnovljeni Bedemi omogućavaju novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te posjetitelju omogućavaju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja.

Ideja je da bedemi predstavljaju poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan doživljaj lokalne kulture.

Maketa će u tom procesu predstavljati skulpturalni umanjeni prostorni prikaz povijesne jezgre grada Zadra kao kulturno povijesne cjeline koja bi lokalnom stanovništvu i posjetiteljima omogućila novi uvid promjene kroz povijest, međusobne odnose prostornih arhitektonskih volumena i organizaciju prostora.

Suglasnost za postavljanje interaktivne makete dao je Konzervatorski odjel.

L.P.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.