2 min. čitanja

Na zadarskim bedemima postavljena maketa Poluotoka koja reproducira zvukove grada

Na zadarskim bedemima postavljena maketa Poluotoka koja reproducira zvukove grada
Foto: GZ

ZADAR – Na zadarskim bedemima predstavljeni su rezultati projekta ZADAR BAŠTINI. Prezentirana je novopostavljena maketa grada kod bastiona sv. Dimitrija koja prikazuje povijesnu jezgru Zadra u kombinaciji aluminija i bronce, a rad je akademskog kipara Damira Mataušića.  Maketa je interaktivna pa reproducira i zvukove grada. Na drugom dijelu šetnice postavljena je signalizacija s interpretacijom zadarske baštine prilagođena i za slijepe i slabovidne osobe.

U sklopu projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.“ na Bedemima je postavljena maketa koja predstavlja skulpturalni umanjeni prostorni prikaz povijesne jezgre grada Zadra kao kulturno povijesne cjeline koja bi lokalnom stanovništvu i posjetiteljima omogućila novi uvid promjene kroz povijest, međusobne odnose prostornih arhitektonskih volumena i organizaciju prostora.

Foto: GZ

Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture makete je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Bedema zadarskih pobuna) omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture.

Interpretacija kulturne baštine ima za cilj promatranje, učenje i aktivno sudjelovanje u zaštiti baštine, kroz iskustvo iz prve ruke i kroz ilustrativne medije. Također, u sklopu projekta Tourism4All, koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020., Grad Zadar je realizirao postavljanje signalizacije i interpretacije na srednjovjekovnim zadarskim gradskim zidinama, čime je jedno od najpoznatijih i najatraktivnijih turističkih mjesta Zadra postalo dostupno osobama s invaliditetom.

Osmišljene su i implementirane četiri vrste osnovne signalizacije i interpretacije:
1. Signalizacija ulaza na Bedeme
2. Signalizacija osnovnih elemenata Bedema
3. Interpretacija prilagođena slijepim i slabovidnim osobama na ogradi Bedema
4. Izrada edukativne šetnice

Kao turističko odredište s višestoljetnom tradicijom, Zadar je grad otvoren za sve posjetitelje, a projekt Tourism4All je posebno osmišljen za osobe u nepovoljnom položaju i osobe s invaliditetom te za cilj ima predstaviti pristupačne gradske atrakcije i druge pristupačne sadržaje te lokacije i rute koje se mogu posjetiti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.