2 min. čitanja

Skriveni svijet morskog života otkriven u antarktičkom ekosustavu stotine metara pod ledom

Skriveni svijet morskog života otkriven u antarktičkom ekosustavu stotine metara pod ledom
Foto: Pexels / Ilustracija

Novozelandski znanstvenici bave se otkrićem na koje su naišli tijekom svog istraživanja topljenja ledenih ploča uzrokovanog klimatskim promjenama. Bušili su antarktički led i otkrili podvodni ekosustav 500 metara niže.

Ispod goleme antarktičke ledene ploče, u špilji nalik katedrali visokoj stotinama metara, nalaze se rojevi malih stvorenja nalik škampima u novootkrivenom podvodnom ekosustavu koji je donedavno bio tajna zatvorena ledom.

Tim znanstvenika s Novog Zelanda otkrio je ekosustav 500 metara ispod leda u sumnjivom estuariju, stotinama kilometara od ruba ledene police Ross.

Istražuje se kakvu bi ulogu estuarij mogao imati u topljenju ledenih ploča uzrokovanih klimomatskim promjenama.

Ali kad su probili kroz led i duboko ispod, njihovu kameru su preplavili amfipodi, mala stvorenja iz vrste jastoga, rakova i grinja.

– Neko vrijeme smo mislili da nešto nije u redu s kamerom, ali kad se fokus izbistrio, primijetili smo roj člankonožaca veličine oko 5 mm – rekao je Craig Stevens iz Niwe.

– Iako je za rad postojala motivacija zbog klimatskih promjena, ekspedicija je naišla na otkriće – rekao je Stevens.

– Bili smo jako uzbuđeni, jer činjenica da sve te životinje plivaju oko naše opreme znači da tu očito postoji važan ekosustav – dodaje.

Voditelj projekta, Huw Horgan sa Sveučilišta Te Herenga Waka Victoria u Wellingtonu, prvi je uočio estuarij, nakon što je špijunirao žlijeb u ledu dok je proučavao satelitske snimke ledene ploče Ross.

– Znanstvnici su već neko vrijeme svjesni mreže skrivenih slatkovodnih jezera i rijeka ispod antarktičkih ledenih ploča, ali ih tek treba izravno ispitati – rekao je Horgan.

– Promatrati i uzorkovati ovu rijeku bilo je kao da ste prvi ušli u skriveni svijet – objašnjava.

Instrumenti su ostavljeni u rijeci kako bi se promatralo njeno ponašanje, dok će laboratorijski stručnjaci istražiti što vodu čini jedinstvenom.

Nalazi tima proširili su se i dalje jer se otkriće dogodilo nekoliko dana prije ogromne erupcije tonganskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Instrumenti tima otkrili su značajnu promjenu tlaka dok se tsunami probijao kroz šupljinu.

Vidjevši učinke erupcije Stevensa je podsjetilo koliko je planet zapravo povezan i u harmoniji.  – Ovdje smo, u zaboravljenom kutku svijeta, vidimo utjecaje događaja u stvarnom vremenu a koji su se dogodili daleko od nas – objašnjava Stevens.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.