1 min. čitanja

Upozorenje ekologa: More je prazno, nemamo riba, nemamo organizama

Upozorenje ekologa: More je prazno, nemamo riba, nemamo organizama
Foto: Pixabay/Ilustracija

Lovro Rumora, šef ekološke udruge Zeleni Dalmacije Split, komentirao je uhićenja više hrvatskih i talijanskih državljana zbog trgovanja zaštićenim morskim vrstama. Radilo se uglavnom o trpovima, ježincima i prstacima.

– Već se duže govori o takvim aktivnostima, drago nam je da se ovo dogodilo. Postoje predrasude o kvaliteti i fantastičnim svojstvima takvih organizama poput trpova, zvijezda i ježinaca. Ti organizmi čiste morsko dno, jako su važni u ekosustavu, njihovim nestankom nestala bi ravnoteža u ekosustavu. Ovakve akcije bi trebale biti češće – rekao je Lovro Rumora i pojasnio:

– Ne radi se samo o novcu. U lomljivom su ekosustavu, more je prazno, nemamo riba, nemamo organizama, dolaze novi organizmi. More se zagrijava i svaki gubitak je disbalans i zato pozdravljamo ovakve akcije. Navodno će pokrenuti akcije zone neuzimanja – zaštita ekosustava mora i financiranje kočara koji bi dobivali naknadu da ne idu na more, da ne uzimaju kompletan ulov iz mora, tako bismo oporavili more u roku od pet godina – rekao je za N1.

Naglašava da je ekosustav jako teško oporaviti, ali ga je lako uništiti

– Najteže je oporaviti morsko dno, upravo gdje se nalaze ti organizmi koji su čistači. Želimo da se to što bolje organizira, način hvatanja krivolova koji je u jeku, vjerujemo da bi se ekosustav brzo oporavio. Nemamo periske, mušule, sve te školjke smo izgubili zbog prelova.

O zakonskim regulativama kaže: “Kazne neće riješiti problem. Ekosustav će riješiti veliki zajednički zahvati. Važno je da počnemo slušati Europu, a mi želimo sačuvati ribarstvo kao oblik kojeg sve manje ima.”

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.