2 min. čitanja

Skele i željezne šipke na škrapama u Mošćeničkoj Dragi - Evo što za Morski HR kaže općinska vlast!

Skele i željezne šipke na škrapama u Mošćeničkoj Dragi - Evo što za Morski HR kaže općinska vlast!
Foto: Čitatelj

MOŠĆENIČKA DRAGA - Skele i željezne šipke po škrapama uz obalu uvijek su razlog da se oglasi alarm i ispita što se to točno događa. Tako je bilo i u ovom slučaju, a evo i odgovora!

Čitatelj nam se javio s informacijom kako se u Mošćeničkoj Dragi nešto radi na pomorskom dobru. Primijetio je to dok je jednog dana šetao uz more u svom mjestu. Kontaktirali smo općinu i dobili odgovor od načelnika Rikarda Staraja kojeg prenosimo u cijelosti.

- Terasa koja se gradi na pomorskom dobru iza Vile Zagreb, a ispod bivše Vile Plan zapravo je replika nečeg što je tamo već postojalo.

Naime prije nekoliko godina stara terasa se kompletno urušila, na sreću nikoga ne ozlijedivši. Postoje arhivske fotografije koje dokazuju postojanost spomenute terase (ista je vidljiva i na DOFu 5/2011), a kako je poznato svim ljudima u Mošćeničkoj Dragi, pripadala je vili Plan. Čak znam i povijesni razlog zašto se terasa izgradila. Navodno je vlasnik Ville Zagreb (tada Ossoinack) gradnjom vile zatvorio pogled Villi Plan (tada Mohović) na more i Mošćeničku Dragu. Kako bi se vlasnik Ville Ossoinack na neki način iskupio, o vlastitom trošku izgradio je terasu - balkon s pogledom na more. Postoje i fotografije, a jednu prosljeđujem u prilogu.

U ovom trenutku poznato mi je da investitor, gospodin Tilman, posjeduje konzervatorske uvjete za novu terasu. Terasa je zapravo replika stare i u vrlo malo detalja se od nje razlikuje.

Foto: Čitatelj

Konzervatorske uvjete ima, no građevinsku, odnosno potvrdu glavnog projekta ipak nema.

Poznato mi je da je projekt predao na ured za gospodarstvo u Opatiju gdje se očekuje daljnje postupanje. Općina je unatrag nekoliko mjeseci reagirala i pozvala investitora da prestane s radovima bez obzira na ishodovane konzervatorske uvjete.

S ostalim nadležnim tijelima odlučeno je da radovi stanu dok se ne prikupi sva dokumentacija i ishoduju sve dozvole. Sada je sve na odluci urbanističkih tijela županije,a općina će postupiti u skladu s njihovim odlukama.

Investitor je mislio da mu je rješenje konzervatorskog odjela dovoljno da nastavi s radovima, no to nije tako.

Sa šire točke gledišta nije napravljena nikakva devastacija na pomorskom dobru s obzirom na to da je ista takva terasa tamo postojala do prije par godina. Ipak, za bilo koji zahvat na obalnom području nužno se obratiti javnim tijelima nadležnim za građevinske akte i dozvole. Dok se isti ne očituju radovi se neće nastaviti - rekao je za Morski.hr načelnik općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.