2 min. čitanja

Skandalozno priznanje slovenskog premijera Janeza Janše: “1991. smo htjeli okupirati Istru do Mirne”

Skandalozno priznanje slovenskog premijera Janeza Janše: “1991. smo htjeli okupirati Istru do Mirne”
Foto: Wikimedia / Časnik / Screenshot

Slovenski sociolog Peter Jambrek, jedan od autora slovenskog nacionalnog programa objavljenog u siječnju 1987. godine u ljubljanskoj Novoj reviji, rekao je za portal Časnik da je prvi predsjednik Državnog zbora (parlamenta) neovisne Slovenije te “otac prvog slovenskog ustava” France Bučar, nedugo nakon početka rata u Sloveniji u srpnju 1991. godine, predlagao da Slovenija zauzme Istru sve do rijeke Mirne.

Prisjetio se i priče poznatog slovenskog filozofa Valentina Tine Hribara, supruga Spomenke Hribar, koji su također sudjelovali u radu na slovenskom nacionalnom programu. “Bučar je bio veliki zagovornik suradnje s Hrvatskom. Zato je bio vrlo razočaran kad je Hrvatska u lipnju 1991. godine ostavila Sloveniju na cjedilu i omogućila jedinicama JNA da napadnu Sloveniju s hrvatskog teritorija”.

Foto: Časnik / Screenshot

Časnik piše kako je, prema sjećanju Tine Hribara, Bučar nedugo nakon napada JNA i početka desetodnevnog rata predlagao da Slovenija zauzme Istru, sve do rijeke Mirne, ali su ga u tome zaustavili tadašnji ministar obrane Janez Janša i Igor Bavčar koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova. Inače Bučar je znao govoriti da Istra nikada u povijesti nije bila “dio hrvatskog teritorija”, prenosi Net.hr.

Prije tri dana je sadašnji slovenski premijer Janša na Twitteru izjavio da je Bučar samo “podržao prijedlog koji je predložio netko drugi”, ali bez navođenja konkretne osobe koja je predlagala okupaciju Istre.

Istaknuo je i da je tadašnji član slovenskog predsjedništva, pjesnik Ciril Zlobec, zbog prijedloga dobio “histerični napad”, a tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan “nije ni dao na glasanje Bučarov prijedlog”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Savudrijski ribari: Slovenija želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.