3 min. čitanja

Sjećanje na poginule pomorce i brodove tužnih sudbina

Sjećanje na poginule pomorce i brodove tužnih sudbina
Foto: Marijana De Marchi

SPLIT - Pomorska škola u Splitu ove je godine napravila jedinstven program za prigodno i svečano obilježavanje Dana pomoraca koji je ujedno i Dan škole. Program se odvijao na nekoliko lokacija i kroz više radionica.

Dio učenika i profesora tradicionalno je prisustvovao misi u crkvi Pojišan i polaganju vijenca za sve poginule pomorce na Katalinića brigu.

Povodom obilježavanja ovoga dana, maturanti ribarsko-nautičkog smjera izradili su te izložili potopljeni brod. Pomogla im je prof. Marijana De Marchi koja je i osmislila temu radionica s učenicima. Izradila je dvadeset i osam „umrlica“ naših brodova, upravo koliko je i razreda u školi, a učenici su na radionicama  uz svoje razrednike, a na temelju svoje „umrlice“ i dodatnih materijala, istraživali te napisali uzroke pogibelji naših pomoraca  i tužnu sudbinu broda iz čega će nastati posebni plakati koji će krasiti školu.

U školi je premijerno prikazan film o olupini koće „Ribolovac“ (Stomorska) snimljen podvodnim dronom škole za čiju su montažu zaslužni učenici ribarsko-nautičkog smjera. Posebno je bilo gostovanje gospodina Nenada Roje, kapetana duge plovidbe. Učenici i profesori kroz osobno su iskustvo i fotografije iz privatne zbirke gospodina Roje doznali sve o havariji broda „Makarska“ 1979. godine, a iz izlaganja učenika Nikija Krstićevića saznali su i pojedinosti o pogibeljima i sudbinama na brodovima Daksa, Petar Zoranić, Dunav…

Kako i priliči za Sv. Nikolu, škola je prigodno okićena. U knjižnici su se izrađivali  božićni ukrasi za bor i adventski vjenčići za vrata svake učionice. Svakako je lijepo u školi imati i veselu skulpturu sv. Nikole kakvu je izradila prof. Tea Bakota te Orašara od knjiga kojeg su s knjižničarkom izradili učenici 4. f.

Učenicima škole ovom su prigodom podijeljeni zdravi kolači, a domjenak je organiziran i za bivše djelatnike škole.

Nismo zaboravili ni na najpotrebitije. Već dugih niz godina na današnji datum učenici i profesori škole prikupljaju sredstva kojima osiguravaju večeru za beskućnike u prihvatilištu udruge Most. Ove su je godine i sami napravili u akademiji kuhanja „Škmer“.

Marijana De Marchi

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.