2 min. čitanja

Simpozij 'Otok na stolu' - Mediteranska prehrana između globalnih procesa i lokalnih otočnih znanja

Simpozij 'Otok na stolu' - Mediteranska prehrana između globalnih procesa i lokalnih otočnih znanja
Foto: Marina i Filip Mamić, Wikimedia

Nakon pet godina okupljanja na Visu i još pet na Lastovu posjetite Hvar, točnije Jelsu, gdje će se od 28.9 - 30.09.2023. u svečanoj dvorani Općine održati 11. znanstveno-stručni simpozij Anatomija otoka.

Sudjelovanje kroz slušanje simpozija je u potpunosti besplatno, te je simpozij upravo namijenjen svim otočanima i otočnim entuzijastima.

Ovoga puta inspirirani smo zemljom kao materijalnim i simboličkim otočnim resursom, što nas na Hvaru vodi u Starogradsko polje, najstariji sačuvani primjer parcelacije prostora na istočno jadranskoj obali, koje je i danas u upotrebi kao zaštićeni kulturni krajolik upisan 2008. na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ovaj kulturni krajolik, svojevrsni „trbuh otoka“ idejno je polazište ovogodišnjeg simpozija na kojem ćemo propitati otočne resurse kroz koncept mediteranske prehrane, shvaćene u njezinu najširem značenju, objašnjavaju iz Turističke zajednice općine Jelsa.

Uz veliki odaziv od čak 37 izlaganja domaćih i stranih predavača iz Portugala, Francuske, Malte i Slovenije, želimo otvoriti raznovrsna pitanja i potaknuti razne disciplinarne pristupe. Osim službenog dijela predavanja, u programu su i događaji: Comeza Lisboa, posada plovi na Falkuši iz Komiže za Jelsu i na jelšanskoj rivi priprema brudet od srdela za sudionike simpozija; Šetnja do Pitava i posjet vinogradarskom muzeju gdje će voditelji Muzeja Općine Jelsa, Marija Plenković i Duje Dorotka, održati predavanje o vinogradarskoj zbirci muzeja.
Simpozij zatvaramo vođenom šetnjom kroz jelšansku ulicu gdje će se kroz izložbu i razgovor prezentirati multidisciplinarno istraživanje 'Anatomija kale' nastalo u suradnji sa Jelsa Art Biennial 2023 festivalom tijekom proljeća i ljeta, te pop-up izložbom 'Sušenje ribe' čiji je autor Vančo Rebac.

Osnivači i članovi udruge “Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj” udružili su se kako bi razvijali i umrežavali znanja o životu na otocima te primjenjivali ta znanja u projektima korisnima za otočne zajednice. Udruga je osnovana 2014. godine sa sjedištem na otoku Visu i ispostavom u Zagrebu, sa ciljem formiranja međunarodne platforme za istraživanje i razvoj otoka kao aktivnoga sudionika u afirmaciji života na otocima.

Izložba i vođena šetnja o multidisciplinarnom istraživanju 'Anatomija kale'
Prateći fokus i odabir lokacije održavanja festivala Jelsa Art Biennial 2023 u jelšanskoj ulici s ovogodišnjom temom 'Dekubator', udruga Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj pridružuje se projektu kao znanstveno-stručna organizacija sa ciljem stvaranja preliminarnog istraživanja koje služi umjetnicima kao izvor informacija.

U sklopu JAB-a (Jelsa Art Biennial) umjetnici su stare recepture, jelšanske priče i legende reinterpretirali i dekubirali u seriju aktivnosti, performansa i koncepata povezujući mikrolokacije mjesta u homogeni linearni prostor kale.
Kroz diskurzivni program 'Folkestone Fringe: Ured za terensku forenziku' predstavljena je metodologija istraživanja i provedena participativna radionica o doživljaju ulice; kao i suvremena operna produkcija 'Imagining Gardens' u kustoskom vodstvu Anje Leko, Andreja Beštaka i Paule Plavniece, te performativna instalacija 'Probavljanje' autora Jurja Šantorića. Uključivanje lokalnog stanovništva kroz sve navedene aktivnosti ima za cilj obnoviti osjećaj zajedništva stanovnika ulice koji definira njen prostor i mediteranski načina života u njoj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.