6 min. čitanja

UKRAJINSKI SIMBOL OTPORA Novinari prvi put stupili na Zmijski otok

UKRAJINSKI SIMBOL OTPORA Novinari prvi put stupili na Zmijski otok
Foto: CNN / Screenshot

Zmijski otok ima posebno mjesto u ukrajinskom folkloru, sada više nego ikad. Njegova prkosna obrana - kada je ruskom ratnom brodu Moskva rečeno, sada već viralno i povijesno "odje*i", probila je mit o superiornosti osvajača.

Sada, bičevana zimskim vjetrovima, ostaje čvrsto u ukrajinskim rukama - komad stijene koja ima i simbolički i strateški značaj.

CNN-ova ekipa postala je prvi strani medij koji je posjetio otok od kada je ponovno oslobođen u lipnju, pa su razgovarali i sa zapovjednikom operacije koja je dovela do njegova oslobođenja.

Nekoliko hektara stijena i trave, bez drveća, teško dostupan Zmijski otok, poznat i kao otok Zmiinyi, nalazi se oko 30 milja od ukrajinske obale, u blizini svoje pomorske granice s Rumunjskom.

Dolazak tamo pokazao se izazovnim: Sat vremena bacanja od vala do vala u malom gumenjaku, s prskanjem mora na temperaturama ispod ništice. Crno more može biti nemilosrdno, kao i njegova opasna obala.

Zmijski otok sada je pusto mjesto, posuto olupinama, nekoliko njegovih zgrada svedenih na ruševine, njegov napola potopljeni mol poharan plimom. To je groblje skupe ruske vojne opreme - i prepuno je neeksplodiranih ubojitih sredstava i mina. Ovo nije mjesto za nepažnju.

CNN-ov tim snimio je najmanje četiri različite vrste nagaznih mina, ruske raketne sustave Pancir zemlja-zrak i gotovo netaknuti protuzračni raketni sustav Tor. Tu je i olupina ruskog vojnog helikoptera koji je pogođen.

Među olupinama i minama deseci svjetioničarevih mačaka

U nadrealnom prizoru među opasnim olupinama, na otoku se nalaze deseci mačaka, vjerojatno potomci  kućnih ljubimaca svjetioničara iz mirnijeg vremena.

Ukrajina na otoku trenutno drži tek malen broj ljudi, više kao promatračku misiju. Jedan od čuvara otoka danas, zapravo je Rus, dobrovoljac ukrajinskih snaga, koji se odaziva na kodno ime Fortuna.

Živio je s obitelji u Ukrajini.

- I evo rusije koja nas napada. Da nas je napala neka druga zemlja, i mi bismo se borili. DanasRusi ne napadaju puno, barem u ovom kutku Ukrajine - rekao je Fortuna CNN-u.  

- U ovoj fazi Rusi izvode samo zračne napade. Tako da ih možemo čuti kako dolaze. Plus imamo promatrače duž cijelog perimetra i primamo obavještajne podatke. Tako da smo obično upozoreni na mogući napad - priča i dodaje kako povremeno u daljini vide ruski ratni brod.

- Moramo biti na oprezu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu kako nam nikada ne bi bilo dosadno. Uvijek postoji nešto čime se treba zaokupiti - kaže Fortuna.

Ovdašnje trupe ne mogu komunicirati sa svojim obiteljima. Čak i kada postoji signal, uključivanje telefona poziva na opomenu. Mali brodovi koji se koriste za dostavu često ne mogu putovati, pa se rotacija ovdje može produžiti i tjedan dana, ovisno o vremenskim neprilikama.

Zapovjednik Zmijskog otoka zmija otkrio što se dogodilo nakon što je ruskom brodu rekao “j**i se!”
Ukrajinski zapovjednik Zmijskog otoka Bohdan Hotskiy detaljno je opisao što se dogodilo na dan kada je njegova jedinica poručila, sada već bivšem ruskom zapovjednom brodu Moskva “je*i se”, trenutak je to koji je postao svjetski simbol hrabrosti i otpora zemlje. Graničari Zmijskog otoka smatrani su…

Otok pao u prvim danima invazije

Zmijski je otok pao u prvih nekoliko dana invazije u veljači, dok se Ukrajina borila na više frontova protiv ruskih snaga. Ali prije toga, došlo je do pokazivanja inata koji je odmah postao simbol odlučnosti otpora Ukrajine.

Ruski zapovjedni brod, čijim je potapanjem nešto kasnije Rusija dodatno ponižena, naredio je posadi otoka da se preda. Jedan od tamošnjih malih odreda vojnika odgovorio im je radijskom porukom: "Ruski ratni brode: Odje*i!"

Te su riječi odjeknule posvuda i postale simbol otpora, tiskajući se na majice, poštanske marke i prometne znakove.

Jedan od takvih malih odreda na otoku ispričao je za CNN da je to bio ključni trenutak, potičući ljude da se bore i volontiraju.

Čovjek koji je vodio operaciju protjerivanja Rusa s otoka, nakon što su ga nekoliko mjeseci okupirali, ne može otkriti svoje pravo ime. Kao časnik u vojnoj obavještajnoj službi predstavlja se pozivnom znakom Shakespeare.

- U Ukrajini postoji samo četiri ili pet časnika poput mene. Ako dam bilo kakve detalje, svi će me prepoznati - kazao je za CNN.

Međutim, pružio je detaljan prikaz plana ponovnog zauzimanja otoka, koji je bio uspješan do konca lipnja.

Velik dio napornog posla obavljen je u svibnju, kada su na meti bili izloženi ruski položaji.  

- Sve se svodilo na odabir prave vrste artiljerije i kombinacije artiljerije - rekao je Shakespeare.

BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom otoku važna je za cijeli svijet. Evo i zašto | | Morski HR
BBC jutros izvještava da Rusija povlači trupe sa Zmijskog otoka. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je, naime, da je povuklo svoje snage sa Zmijskog otoka, koji je postao žarište pozornosti još od

- Rusi su pogriješili procjenjujući da ih tamo ne možemo dobiti. Mislili su da možemo ispaliti samo više raketnih bacača na njih, pa su postavili protuzrakoplovne sustave na otoku. Uspjeli su presresti naše rakete, ali koristili smo složene udare. Jednostavno su izgubili ljudstvo i puno skupih vozila za ništa. To je bila njihova glavna pogreška - ispričao je.

- Korišteni su sustavi CEZARS francuske proizvodnje, kao i raketni bacači Grad, rekao je, iako je manje pohvalio haubicu Bogdana, razvijenu u Ukrajini, koja ima domet od 25 milja.

- Bili su to mnogi izazovi, pogotovo jer lansiranje artiljerije preko mora nije ništa bolje od ispaljivanja preko kopna. Različiti uvjeti, tako da je ciljanje komplicirano. Izviđački dronovi pomogli su da topnička vatra bude točnija - dodao je.

Ukrajinci su također koristili bespilotnu letjelicu Bayrakhtar koju je isporučila Turska prije nego što su Rusi uveli mjere elektroničkog ratovanja i protuzračnu obranu na otoku.

- Ali Rusi su morali isporučiti opremu iz Sevastopolja na Krimu kako bi obranili otok. I to je bila njihova druga pogreška - kazao je Shakespeare. To je bila duga i izložena opskrbna linija ranjiva na ukrajinske protubrodske rakete.

Shakespeare se prisjetio početnog iskrcavanja na otok krajem lipnja, nakon što su ruski položaji bili potpuno pregaženi.

- Bila je to postrojba specijalnih snaga i pirotehničara iz mornaričkog korpusa. Borbeni plivači, ronioci. Provjerili su more za mine, kako bi se drugi mogli približiti otoku i doći brodovima - ispričao je za CNN.

Ukrajina pokrenula napade na Zmijski otok | | Morski HR
Ukrajinska vojska priopćila je da je pokrenula zračne napade na Zmijski otok, uzrokujući “značajne gubitke” ruskim snagama. U videoobraćanju objavljenom na Facebooku, vojno južno operativno

Našli napušteno dvorište

- Na otoku nije bilo nikoga ... Otišli su u žurbi ostavljajući za sobom streljivo i opremu. To je uključivalo i gotovo netaknuti sustav Tor. Da su imali vremena, digli bi ga u zrak - dodao je Shakespeare.

Osim velikog poticaja ukrajinskom moralu, ponovno zauzimanje Zmijskog otoka imalo je stratešku svrhu.

Novinarski posjet otoku bio je nužno kratak. Domaćini ne žele da Rusija ima vremena nešto planirati, a vremenske prilike se pogoršavaju.

Ali misterija otoka ostaje. Kroz modernu povijest otok je bio u rukama Rusije, Otomanskog Carstva i Rumunjske, pa potom Sovjetskog Saveza do 1991. godine, kada je konačno pripao Ukrajini. Sada je Zmijski otok opet u rukama Ukrajinaca koji vjeruju da će tako i ostati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSI OBJAVILI: “Povlačimo se sa Zmijskog otoka!” | | Morski HR
Ruske snage povukle su se sa Zmijskog otoka kod ukrajinske obale u Crnom moru kao “znak dobre volje”, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane. Ministarstvo je priopćilo kako taj potez po
RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora” | | Morski HR
Ruska krstarica Moskva potonula je u “olujnom” Crnom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Rusi su teglili krstaricu do Krima gdje su je planirali popraviti nakon što je oštećena. Br
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.