3 min. čitanja

BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom otoku važna je za cijeli svijet. Evo i zašto

BBC: Pobjeda Ukrajine na Zmijskom otoku važna je za cijeli svijet. Evo i zašto
Foto: Pravda.com

BBC jutros izvještava da Rusija povlači trupe sa Zmijskog otoka. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je, naime, da je povuklo svoje snage sa Zmijskog otoka, koji je postao žarište pozornosti još od prvih dana rata, kad se na audio snimkama čula mala skupina ukrajinskih vojnika koji brane otok i govore ruskom ratnom brodu da “ide u pakao”.

– Kao gesta dobre volje, ruske postrojbe danas su završile izvršavanje zadaća na Zmijskom otoku i povukle od tamo stacionirani garnizon – priopćilo je ministarstvo.

Ukrajina je potvrdila rusko povlačenje sa Zmijskog otoka

Ukrajinski dužnosnici također su potvrdili da su se ruske snage povukle s otoka, te strateške ispostave u Crnom moru. I šef ureda predsjednika Zelenskog, Andriy Yermak, rekao je da nema više ruskih vojnika na Zmijskom otoku.

– Naše oružane snage odradile su sjajan posao – napisao je na Twitteru.

Zašto je zapravo Zmijski otok važan?

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zmijski otok je dobio vitalni i gotovo mitski status u ratu. Neupadljiv, stjenoviti izdanak u Crnom moru, prethodno je zauzela Rusija. Sad je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu nad njim.

Zmijski ili otok Zmiinyi je djelić kvadratnog kilometra i nema neke veze sa zmijama, ali njegova je sudbina glavni element rata.

– Ako ruske trupe uspiju okupirati Zmijski otok i uspostaviti svoje sustave protuzračne obrane dugog dometa, kontrolirat će more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine – rekao je ratni analitičar i stručnjak Oleh Zhdanov za BBC još u svibnju.

Povijesno gledano, Zmijski otok bio je rumunjski teritorij sve dok ga 1948. nije ustupio Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu.

Ovo povlačenje će značiti da Kijev više ne može govoriti o bilo kakvoj prehrambenoj krizi i nemogućnosti izvoza žitarica “zbog potpune kontrole Rusije nad sjeverozapadnim dijelom Crnog mora”.

Povratak Zmijskog otoka Ukrajini mogao bi imati globalni značaj

To je ključna bitka, i strateški i simbolički.

Zmijski otok nalazi se manje od 40 km od ukrajinske obale i žestoko je osporen još od početka ruske invazije. Već prvog dana, branitelji otoka postali su nacionalni heroji jer su, nešto šarenijim izrazima, poručili crnomorskom brodu Moskva da ode kvragu.

Od tad se obje strane bore oko malog travnatog otoka, uz redovite raketne napade.

Unatoč gubicima, činilo se da je Rusija učvrstila svoj ‘stisak’ na Zmijskom otoku; topništvo, projektili i ljudi svi su bili raspoređeni i činilo se da se drže. Ali danas je ukrajinsko operativno zapovjedništvo odnijelo veliku pobjedu.

– Tijekom noći, kao rezultat još jedne uspješne etape vojne operacije s napadima naših projektila i topništva, protivnik je žurno evakuirao ostatke garnizona (Zmijskog otoka) s dva glisera… Trenutno je zahvaćen vatrom i eksplozijom.

Sad je Rusija priznala da se povukla sa Zmijskog otoka. Njihova verzija događaja prilično je drugačija, rekavši da su se povukli “kao gesta dobre volje” kako bi pomogli “UN-u da uspostavi humanitarni koridor za transport poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine”.

S obzirom na fotografije koje su se pojavile na kojima je prepoznatljiv obris otoka obavijen dimom, to će se objašnjenje mnogima učiniti pomalo nategnutim.

Što god bila istina, ponovno zauzimanje Zmijskog otoka bit će velika pobjeda Ukrajine.

Približi li se dan kada je Crno more ponovno sigurno za izvoz hrane, to je pobjeda koja bi mogla imati globalni značaj.

General Valerii Zaluzhnyi, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, zahvalio je “svima koji pomažu u obrani ukrajinske zemlje” nakon vijesti da se Rusija povukla sa Zmijskog otoka.

Kaže da ruske snage “ne mogu izdržati” ukrajinsko topništvo, projektile i zračne napade na otok.

– Hvala braniteljima Odese, koji su poduzeli maksimalne mjere za oslobađanje strateški važnog dijela našeg teritorija – rekao je.

Također zahvaljuje ukrajinskim inozemnim partnerima što su “pružili sredstva za poraz”.

BBC i dalje, tijekom prijepodneva dobiva razne analize o ponovnom osvajanju Zmijskog otoka od strane Ukrajine.

Otok je oduvijek bio teško mjesto za Rusiju, kaže Justin Bronk iz obrambenog think tanka Royal United Services Institute.

Kaže da je Ukrajina provodila tehnički inovativnije napade brzim mlaznjacima, uspješno uništavajući ruske sustave na otoku. Zauzvrat, kaže on, Rusija je bila prisiljena neprestano isporučivati ​​nove sustave koji su bili napadnuti na ulasku.

– S obzirom na nedostatak zaklona i s obzirom na to koliko je Zmijski otok malen u smislu sposobnosti prikrivanja stvari, to je samo neodrživ vojni položaj za njih da se sad pokušaju zadržati – kaže on.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSI OBJAVILI: “Povlačimo se sa Zmijskog otoka!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.