2 min. čitanja

Sigurna turistička destinacija: Policajci iz sedam zemalja brinu o sigurnosti turista u Istri

Sigurna turistička destinacija: Policajci iz sedam zemalja brinu o sigurnosti turista u Istri
Foto: MUP

O sigurnosti turista i ove će godine brinuti strani policijski službenici koji će boraviti na jadranskoj obali u okviru projekta ”Sigurna turistička destinacija”

– Sigurnost je bitan čimbenik prilikom odabira destinacije za odmor pa tako turisti na biraju samo lijepe zemlje, već i one koje su sigurne. Istra, ali i čitava Hrvatska, već godinama su prepoznate kao sigurne destinacije za odmor. To nikako nije slučajnost. To je rezultata predanog rada policijskih službenika, ali i vašeg doprinosa – rekao je u Puli načelnik policijske uprave Alen Klabot, zaželjevši dobrodošlicu stranim policijskim službenicima koji će ovog ljeta boraviti u Policijskoj upravi istarskoj u okviru projekta ”Sigurna turistička destinacija”.

Riječ je o orginalnom projektu hrvatske policije koji se provodi od 2006. godine, a u okviru kojeg je do sada u Hrvatskoj boravilo preko 900 policijskih službenika iz preko 20 zemalja. Ove godine u projektu će sudjelovati oko 100 stranih policijskih službenika koji će zajedno s hrvatskim policajcima brinuti o sigurnosti domaćih i stranih gostiju.

Foto: MUP

U policijskoj upravi istarskoj projekt ”Sigurna turistička destinacija” provodi se od 2010. godine, a ovo ljeto hrvatskim policijskim službenicima pomagat će 16 stranih policajaca iz sedam zemalja – Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske.  Četvero austrijskih policajaca tradicionalno će biti smješteno u Umagu, dok će trojica talijanskih policajaca boraviti u Rovinju. Na pulskom području o sigurnost će brinuti dvoje njemačkih, dvoje mađarskih, dvoje poljskih, dvoje francuskih te jedan slovenski policijski službenik. Svi će oni, noseći svoje nacionalne policijske odore, pomagati hrvatskoj policiji u obavljanu svakodnevnih zadaća, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije sa stranim turistima. Pomagat će u prevenciji protupravnih ponašanja, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a svojim sunarodnjacima bit će na usluzi i glede pružanja servisnih informacija.

Poljski policijski službenik Mateusz Kozera do sada još nije imao prilike sudjelovati u ovom projektu međunarodne policijske suradnje u Hrvatskoj tako da se raduje suradnji s kolegama u Puli.

Foto: MUP

Za razliku od njega, mađarskom policajcu Gaboru Jankovicsu ovo je već četvrta godina da boravi u Puli te je zadovoljan što je ponovno dobio priliku biti dio projekta ”Sigurna turistička destinacija”.

– Neki od vas već su imali prilike boraviti u Istri, a neki su ovdje prvi put, no vjerujem da ćete se svi vrlo brzo uklopiti i da će ovo biti još jedna uspješna godina suradnje. Ova turistička sezona, s obzirom na najave dolaska velikog broja turista, bit će svakako izazovna u sigurnosnom smislu, no hrvatska policija će u suradnji s vama poduzeti sve da se turisti ovdje osjećaju sigurno i da zadržimo imidž sigurne turističke destinacije – rekao je načelnik Klabot.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.