4 min. čitanja

Šibenski veslači se vratili doma s čak 5 medalja na 31. Hrvatskom veslačkom prvenstvu

Šibenski veslači se vratili doma s čak 5 medalja na 31. Hrvatskom veslačkom prvenstvu
Foto: Nives Crnogaća

ZAGREB - Hrvatsko veslačko prvenstvo (HVP) za mlađe uzraste (kadeti – juniori) održano je od 05. do 07. srpnja na zagrebačkom Jarunu. Na najznačajnijoj nacionalnoj veslačkoj smotri šibensko je veslanje predstavljalo 13 veslača, dvije veslačice i kormilarka.

Krkašice i krkaši s vršnjakinjama i vršnjacima ogledali su se u 9 disciplina, predvođeni trenerima Radečićem i Krasićem. Posebnu potporu posadama dao je i naš vrijedni magistar fizioterapije Hrvoje Petrović. Odmah kažimo: osvojeno je ukupno 5 medalja i to dvije zlatne, dvije srebrne i jedna brončana, sve naše posade plasirale su se u A-finale i službeno smo najuspješniji hrvatski klub u uzrastu mlađih juniora, a iza prijatelja iz Zadra bili smo drugi najbolji klub od svih klubova iz Dalmacije, ali... ali nekako smo dojma da se moglo i trebalo još bolje, u prvom redu da su srebrne medalje u normalnim okolnostima morale biti zlatnog sjaja.

Doduše na navijačima je da priželjkuju, ali očekivanja i ostvarenja ne podudaraju se tako često.'Ajmo najprije o neostvarenim željama. Naime, Krkin juniorski četverac u sastavu Jakov Slavica, Franko Dobra, Marko Martinović i Nikola Knežić kako u klupskom, tako i u kombiniranom sastavu (s Fabiom Peruško iz VK „Istra“ umjesto Marka), tijekom čitave natjecateljske sezone pokazivao je da je dominantan u tuzemnim natjecanjima i to kako u situacijama kad bi posadu razdvojili u dvojce, tako i kao četverac. Štoperica je, naime, u veslanju neumoljiva!

Priča s četvercem išla je onako kako je planirano sve do povratka posade s Europskog prvenstva, na kojem su za par stotinki „promašili“ plasman u A-finale o čemu je javnost već obaviještena. Na žalost, po povratku s navedenog Natjecanja u finišu školske godine bilo je previše obveza prema nastavi i pojedinim predmetima zbog čega su pojedinci iz posade bili primorani izostajati s treninga neusporedivo više negoli je to bilo očekivano.

Logična posljedica bila je, naravno i to da je na treningu, kad bi se već okupili, psihološka usredotočenost na školske obveze bila primarna u odnosu na one sportske. Zbog svega navedenog desilo se da su Jakov, Franko, Marko i Nikola u Zagreb došli s cca 70% forme od prije mjesec dana i kao takvi nisu bili na razini realnih mogućnosti pa su najprije u subotu u četvercu „sa“ (kormilarka Marijeta Slugan) osvojili srebro u tijesnoj utrci s posadom Jadrana iz Zadra, a onda u nedjelju u četvercu „bez“ srebro u nadmetanju s momcima iz VK „Trešnjevka“.

U obje utrke radilo se o sekundi! Šteta, ali i nije tolika ako oni koji to trebaju iz svega izvuku odgovarajuće pouke!Sad nešto o onima koji su nas oduševili: u prvom redu radi se o osmercu mlađih juniora u sastavu Šime Grubišić, Vice Alfier, Franko Šarić, Jerko Petrović, Jakov Mikulandra, Lovre Palinić, Karlo Svirčić, Nato Alfier i Marijeta kao kormilarka. Pored mladih krkaša ostali osmerci nisu imali niti metra šanse: od početka utrke bili su prvi, tijekom utrke razmak između  njih i ostalih posada povećavao se kako se prevaljivala staza, na kraju je razlika u odnosu na drugoplasiranu posadu VK „Zagreb“ bila veća od 6 sekundi, a da je trebalo bila bi i zasigurno veća. Osmerac su veslali u subotu, a u nedjelju su Šime, Vice, Franko, Jerko i Marijeta sjeli u četverac „sa“ gdje su tijekom čitave utrke vodili ogorčenu bitku s izuzetno snažnom posadom splitskog Gusara.

Na kraju vještina i šibensko srce za nešto više od jedne sekunde pobijedili su snagu i bolje uvjete (čitaj: puno kvalitetniji čamac) mladih Splićana. Svakako obje posade zaslužuju čestitke za prikazano. U subotu, nakon sjajne pobjede u osmercu, Jakov i Lovre sjeli su u dvojac, a Karlo u skif, tek toliko da im subota popodne i nedjelja ujutro ne prođu u besposlici. U eliminacijama bez većih problema osigurali su  nastup u nedjeljnim A-finalima.

U svojoj disciplini Jakov i Lovre baš u nedjelju nisu imali svoj dan, na kraju su bili šesti. Karlo je u skifu bio četvrti što smatramo jako dobrim plasmanom za momka koji je u konkurenciji imao 24 skifista, a kad se zna da je iz osmerca bez treninga sjeo u skif onda on zaslužuje posebne pohvale.  Za naše kadete u samcima, Ritu Ukić i Matu Jakelić, možda je malko pretjerano reći da su nas oduševili, ali njihovim nastupima svakako smo iznimno zadovoljni. Najprije Rita: u eliminacijama je među 17 mladih skifistica suvereno ostvarila izravan ulazak u A-finale u kojem je na kraju zauzela vrlo zapaženo treće mjesto. Bravo Rita! Mate je mislio da će na HVP nastupati u dvojcu na pariće, ali je kolega iz čamca produžio s nastavom, pa je Mati preostalo veslati u disciplini u kojoj nije baš „domaći“. U takvim uvjetima biti na kraju šesti od 23 za svaku je pohvalu. Bravo i za Matu!

Na kraju, ali ne i najmanje važna, ostaje nam Franka Zorčić u samcu za juniorke. Ova izvrsna, radišna, dosljedna i pouzdana djevojka na svom zadnjem juniorskom nastupu nije uspjela doći do medalje.

Konkurencija je bila prejaka, na kraju šesta u A-finalu. Valja joj čestitati i na takvom plasmanu i zahvaliti jer se za Krku borila u psihološki iznimno zahtjevnoj disciplini kao što je skif.Sad nastupa srpanjski period smirenja od veslačkih uzbuđenja, a onda od početka kolovoza opet počinje rad jer najbolje veslače VK „Krka“ 14. i 15. rujna očekuje nastup u Turskoj (Edirne) na Balkanskom prvenstvu, te 22. rujna na Hrvatskom veslačkom kupu u Posedarju.    

Sportski pozdrav!

Dražen Crnogaća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.