2 min. čitanja

VIDEO Izrada šibenskog botuna

VIDEO Izrada šibenskog botuna
Foto: Ministarstvo turizma i sporta

ŠIBENIK - Proces izrade gumba od srebrne žice do konačnog proizvoda vrlo je zahtjevan i danas 'puce' samo rijetki izrađuju ručno. Originalni botun rađen je od srebra, no danas ima i onih od zlata ili aluminija.

Kroz povijest je šibenski botun (puce, dugme) krasio mušku narodnu nošnju, a u moderno se doba etablirao kao jedan od najprepoznatljivijih suvenira šibenskoga kraja. Danas se prodaje u obliku tradicijskog nakita - naušnica, prstenja, privjesaka, igli za kravatu, broševa i ogrlica.

Botun se izrađuje u tehnici filigrana i ima oblik dviju polukugli spojenih u sredini. Iznutra je šupalj, a s vanjske je strane ukrašen tankim srebrnim nitima i kuglicama. Originalni botun izrađivan je od srebra, no danas se za izradu također koriste zlato i aluminij, a može ga se naći u različitim veličinama.

Za njegovo široko usvajanje najvažniju je ulogu odigralo vojno organiziranje ovdašnjeg pograničnog pojasa prema Osmanskom Carstvu. Kroz povijest je imalo značaj poput oružja ili vojničkog ordenja, jer su ga u odjeći imali samo muškarci - i to oni sposobni za oružje i nagrađeni zbog vojnih zasluga.

Krupni, filigranski botun bio je simbol društvenog statusa - spram žena i nedoraslih muškaraca, ali i muškaraca koji nisu imali dopuštenje nošenja oružja što je bilo dijelom pogranične vojne službe.

Označavao je statusne slobode, primjerice izuzetost od obveze veslanja na galijama koje su bile plaćene krvlju. Botuni su bili usporedivi i s vojničkim ordenjem jer su bili dio darova koje je providur u Zadru dijelio junacima i zapovjednicima.

Osim estetske, imali su i zaštitnu funkciju - kako su se nosili na prsima, pružali su i stanovitu zaštitu od udarca mačem ili sabljom u izravnom okršaju.

Šibenski botun kroz povijest je krasio muške narodne nošnje, a tijekom posljednjeg desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir. Danas također čini sastavni dio nošnji šibenskih klapa.

Hrvatska turistička zajednica 2007. proglasila ga je najoriginalnijim hrvatskim suvenirom.

Zanima li Vas proces izrade, svakako pogledajte video:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalmatinski veštit upisan je u Registar kulturnih dobara RH
Umijeće izrade i kultura odijevanja dalmatinskog veštita novo je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Kultura odijevanja dalmatinskog veštita istodobno je tradicijska i moderna te je vrlo je živa i raširena. Riječ je o prepoznatljivoj tradicijskoj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.