2 min. čitanja

Dalmatinski veštit upisan je u Registar kulturnih dobara RH

Dalmatinski veštit upisan je u Registar kulturnih dobara RH
Foto: Ministarstvo kulture i medija

ZAGREB - Umijeće izrade i kultura odijevanja dalmatinskog veštita novo je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Kultura odijevanja dalmatinskog veštita istodobno je tradicijska i moderna te je vrlo je živa i raširena.

Riječ je o prepoznatljivoj tradicijskoj odjeći - svečanom muškom odijelu s jadranskoga područja koje se razvilo iz muške narodne nošnje dinarskoga tipa kroz višekratne procese urbanizacije.

Nošnja se protekom vremena kontinuirano mijenjala pa je tako sukneni haljetak s rukavima ravnoga kroja (koporan/kaparan) poprimio oblik iskrojene jakne od finije kupovne tkanine s ukrasnim kopčanjem alamarima, koja se najčešće zvala zurka/žurka (u Trogiru đamara).

Ovom kompletu pučke nošnje pripadala je i crvena kapa koja je u vrijeme političkih borbi krajem 19. st. u Splitu poprimila političko značenje i koju su nosili domoljubi koji su se zalagali za povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske.

U ovom osnovnom obliku muška narodna nošnja zadržala se otprilike do početka 2. svjetskog rata, a nakon toga se koristila kao folklorni kostim za scenske nastupe.

Krajem 20. st. kada je započeo proces revitalizacije tradicijskih vrijednosti, probudila se nanovo svijest o nacionalnom značenju ove narodne nošnje. Odjevni oblici ponovo su se stilizirali pa crvena kapa postaje sve rjeđi dodatak, a nekoć šareni pojas sve se češće mijenja onim crvenim.

Kultura odijevanja dalmatinskog veštita danas je vrlo živa i raširena, istodobno je tradicijska i moderna u zajednici koja ga prepoznaje kao vrijednost koja povezuje prošlost i sadašnjost. Takva interpretacija srednjodalmatinske muške nošnje naglašava hrvatske tradicijske vrijednosti sa snažnom nacionalnom komponentom, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji dokument Dubrovačkog arhiva - Star čak tisuću godina
Dubrovačkom nadbiskupu Vitalu, Papa Benedikt Osmi izdao je bulu 27. rujna 1022. Tisuću godina poslije taj dokument još čuva Državni arhiv u Dubrovniku. Bula pape Benedikta VIII. dubrovačkom nadbiskupu Vitalu napisana je u Rimu prije punih 1000 godina! Najstariji je to dokument u Dubrova…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.