2 min. čitanja

Šibenski arheolog otkrio mjesto pada i dijelove američkog vojnog zrakoplova iz 1944.

Šibenski arheolog otkrio mjesto pada i dijelove američkog vojnog zrakoplova iz 1944.
Foto: Pixabay / Ilustracija

ŠIBENIK - Arheolog Andrija Nakić u šibenskom je zaleđu otkrio mjesto pada i dijelove američkog vojnog zrakoplova srušenog u Drugom svjetskom ratu. Pronašao je preko 200 manjih ostataka, uglavnom aluminijskih.

Američki bombarder s 11 članova posade oštećen je tijekom operacije iznad Austrije u listopadu 1944. Na povratku prema Italiji otkazao mu je motor te se srušio u zaleđu Šibenika.

Nakon što je pogođen, zrakoplov se kretao u smjeru juga prema otoku Visu, no zbog značajnog oštećenja, skrenuo je prema zaleđu Šibenika. Zrakoplov se srušio između Brnjice i Pokrovnika, tik uz današnju cestu koja vodi od Šibenika prema Drnišu.

Posada je bila primorana na skok s padobranima. Svi su preživjeli iako ih je nekoliko prilikom doskoka ozlijeđeno. Dvojicu su spasili partizani koji su ih odveli na Vis, dok je devet avijatičara zarobljeno te su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u njemačke logore.

Zaposlenik Tvrđave kulture Šibenik, arheolog Andrija Nakić rodom iz Mirlović Zagore, za taj je događaj čuo još dok je pohađao školu.

Istražujući priču, došao je do dovoljno svjedoka koji su ga naveli na točnu lokaciju pada aviona koju je detaljno istražio. Pronašao je preko 200 manjih ostataka, većinom ulomaka rastaljenog aluminija.

Detalji o istraživanju trebali bi biti objavljeni u časopisu 'Miscellanea Hadriatica et Mediterranea' u izdanju Sveučilišta u Zadru, izvijestili su iz Tvrđave kulture Šibenik.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Arheologija aviona iz Drugog svjetskog rata
Podmorje otoka Visa poznato je po brojnim olupinama brodova, ali i aviona iz Drugog svjetskog rata. 2017. godine je proveden projekt pronalaska posmrtnih ostataka članova posade na olupini bombardera B-24 „Tulsamerican“. Sličan projekt je proveden i 2020. godine, također u moru u okolici…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.