3 min. čitanja

Šibenske veslačice i veslači regatavali na Bledu

Šibenske veslačice i veslači regatavali na Bledu
Foto: VK Krka

BLED/ŠIBENIK – Čuvena veslačka regata na mitskom i prelijepom jezeru Bled održana je ove godine od 10. do 12. lipnja. Doći na Bled posebno je zadovoljstvo koje nisu propustila niti braća Sinković, niti Damir Martin, a  kako bi onda to učinilo 6 momaka i jedna djevojka iz Šibenika! Naime, Franka Zorčić, Bartol Medić, Nikola Knežić, Filip Šarlija, Marko Martinović, Franko Dobra i Jakov Slavica, pod vodstvom trenera Milana Radečića, prvi put u svojim veslačkim životima osjetili su kako je i teško i lako veslati u/na jednom od hramova svjetskog veslanja. Teško jer se ove godine veslalo po valovima uzrokovanim s puno previše sjevernog vjetra, a lako jer Bled valja doživjeti i na njemu uživati!

Kao što je to trener Mime rekao ovogodišnja regata trebala je poslužiti u prvom redu kao dobra škola onima koji na njoj još nikad nisu imali prilike nastupiti, a tek onda za iskušavanje odnosa snaga s jakom međunarodnom konkurencijom. Valja istaći da su zaslugom dobrih ovogodišnjih plasmana Franka, Nikola i Filip došli kao pozvani članovi izborne vrste (reprezentacije) Hrvatske.

Foto: VK Krka

Prvi dan bio je razmjerno uspješan. Mlađi juniori Nikola i Filip u kombinaciji s kolegama iz V.K. „Trešnjevka“ veslali su kao „Hrvatska“ u četvercu na pariće i vodili utrku sve do zadnjih 200 metara kad se Nikoli desila tehnička greška koja je uzrokovala lom vesla pa je četverac u cilj ušao kao trojac. Izgubili su do tada sigurno prvo mjesto i jedva spasili srebrnu medalju koja ih je koštala i umora i živaca, iako se može reći i da je posada u kritičnom trenutku pokazala zavidnu prisebnost. Financijska šteta za one koji ne znaju cijene veslačke opreme: 12.500,00 kn!

Prvog dana i Franka je veslala kao „Hrvatska“ u četvercu na pariće za mlađe juniorke s kolegicama iz Zagreba i Osijeka. I ova posada je, dakle kao reprezentativna, zaslužila srebrnu medalju, ali ovdje nije bilo drame kao kod muških četveraca. Naime, za prvoplasiranom austrijskom kombinacijom zaostale su oko 4,5 sekundi, a trećeplasiranima /također kombinacija iz Austrije) su pobjegle više od 10 sekundi!

Eliminacije nije prošao Bartol Medić u konkurenciji 35 prijavljenih juniora u samcu, Franko Dobra je u svojoj eliminacijskoj skupini najprije bio drugi što mu je osiguralo B-finale u kojem je bio šesti, tj. ukupno dvanaesti među 20 posada. Tog prvog dana u dvojcu na pariće za mlađe juniore sa sportskim suparnicima i vjetrom borili su se i Jakov Slavica i Marko Martinović. Kao i Franko i oni su u eliminacijama bili drugi, da bi u B-finalu osvojili peto mjesto među 13 prijavljenih posada.

Foto: VK Krka

Drugi dan bi Nikola, Filip i Franka trebali i zaboraviti i zapamtiti. Zaboraviti jer nisu odveslali na razini koja se od njih očekuje,  a zapamtiti jer onaj tko ne pamti osuđen je na vječno ponavljanje. Naime, Nikola i Filip su u dvojcu na pariće veslali (tek) u B-finalu gdje su ih pobijedili i godinu mlađi klupski kolege Franko i Marko! Franka je također veslala u dvojcu na pariće s kolegicom iz Zagreba. Cure su uspjele ući u A-finale i onda tu ostati na korak do medalje sa zaostatkom 10-ak sekundi iza kolegica iz četverca!

Drugog dana Regate veslao je i Bartol i pokazao da je svladao lekciju iz prvog dana, doduše uz nešto manji broj samaca (19) nego prvog dana, ali svejedno: uspio se izboriti za B-finale gdje je bio drugi tri sekunde iza pobjednika.

Još je tri tjedna do nastupa na najvećoj i najvažnijoj nacionalnoj regati – Hrvatskom veslačkom prvenstvu, a do tada će (ako vrijeme dopusti) krkašice i krkaši imati još jedan ispit – petu po redu regatu Kupa Dalmacije u Posedarju već iduće nedjelje.

Uz geslo:”Svaki dan nešto za Krku!”

Dražen Crnogaća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.