4 min. čitanja

Šibenik među vodećim gradovima u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova

Šibenik među vodećim gradovima u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova
Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK - Grad Šibenik smjestio se među 10 gradova u Hrvatskoj koji su u 2021. godini povukli najviše sredstava iz europskih fondova u odnosu na ukupno povučena sredstva svih gradova.

Istraživanje portala Gradonačelnik.hr, koje su napravili na temelju konsolidiranih proračuna gradova preuzetih iz FINA-e, pokazalo je da je Šibenik povukao 2,25 posto od ukupno povučenih sredstava gradova.

Foto: Grad Šibenik

U 2022. godini ostvareno je te dovršeno nekoliko kapitalnih projekata financiranih EU sredstvima, među kojima su revitalizacija i obnova tvrđave sv. Ivana, dovršetak gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom te nabava 11 autobusa koji čine jezgru novog komunalnog prijevoznog poduzeća.

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda otvorila je vrata posjetiteljima u lipnju prošle godine nakon šest godina temeljite obnove. Impresivno zdanje prostire se na gotovo 19 tisuća kvadratnih metara, a riječ je o najvećem ikad dodijeljenom projektu Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije.

Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana nastavljena je obnova gradskog fortifikacijskog sustava nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone.

Sedmi rođendan Baronea: Slavljenička sunčana nedjelja i odlična atmosfera na šibenskoj tvrđavi
ŠIBENIK - Prigodnim i besplatnim programom za sve Šibenčane i njihove goste, u nedjelju je obilježena sedma obljetnica otvorenja obnovljene tvrđave Barone. Nakon tvrđave svetog Mihovila, riječ je o drugoj obnovljenoj kopnenoj tvrđavi na području Šibenika čija je obnova završena 2016., a koju je ini…

Obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Edukativni kampus, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u „Kliještima“, a doprinosi produljenju turističke sezone te dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Također, u protekloj godini pušten je u pogon Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Bikarac.

U 2022. godini realiziran je projekt punog naziva „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ u sklopu kojeg je izgrađen podzemni logistički centar na Poljani, napravljena studija organizacije i integracije javnog gradskog prijevoza i nabavljeno 11 novih niskopodnih autobusa. Digitalizirana su gradska autobusna stajališta te je osmišljena prometna aplikacija za pametne telefone.

U tijeku je provedba projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“, vrijednog oko 24 milijuna kuna, a kojemu je cilj kroz uspostavu Hrvatskog centra koralja Zlarin, zaštititi bioraznolikost šibenskog arhipelaga s naglaskom na očuvanju zaštićenog područja ekološke mreže Natura 2000 na otoku Drveniku i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode. Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obnovom i uređenjem kuća Šare i Kažerma primakao se samom kraju. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun.

Objekt će biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare, pak,  preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Od projekata koji su u tijeku u valja izdvojiti gradnju fotonaponskih elektrana na krovovima javnih zgrada u Šibeniku. U tijeku je i provođenje projekata „Dječji pogled na svijet“ te „RASTEM“.

Što se tiče projekata koji su u najavi, tu spada Vatrogasni dom u bivšoj vojarni Bribirskih knezova za koji je Grad Šibenik već od države dobio 18 tisuća kvadratnih metara atraktivnog zemljišta. Projekt novog vatrogasnog doma, koji ima mogućnost prerastanja u Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, u fazi je izrade glavnog i izvedbenog projekta. Njegova procijenjena vrijednost je oko 42 milijuna kuna. Na istoj lokaciji Grad Šibenik namjerava graditi i Centar za mlade koji je u procesu prijave za fondove EU, navode iz Grada Šibenika.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog bogatog Adventa u Šibeniku 400 posto više domaćih i dvostruko više noćenja stranih gostiju
ŠIBENIK - Šibenska je Adventura 2022. opravdala očekivanja organizatora i posjetitelja, izvođača, i svih sudionika programa, a ovogodišnji doček Nove 2023. godine pod Adventurinim okriljem s grupom Bang Bang u Perivoju Roberta Visianija, s Idom Prester i Lollobrigidom te svjetski poznatom glazbenico…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.