2 min. čitanja

Zbog bogatog Adventa u Šibeniku 400 posto više domaćih i dvostruko više noćenja stranih gostiju

Zbog bogatog Adventa u Šibeniku 400 posto više domaćih i dvostruko više noćenja stranih gostiju
Foto: Grad Šibenik službene stranice

ŠIBENIK - Šibenska je Adventura 2022. opravdala očekivanja organizatora i posjetitelja, izvođača, i svih sudionika programa, a ovogodišnji doček Nove 2023. godine pod Adventurinim okriljem s grupom Bang Bang u Perivoju Roberta Visianija, s Idom Prester i Lollobrigidom te svjetski poznatom glazbenicom Roisin Murphy na glavnoj novogodišnjoj pozornici kraj UNESCOVE perjanice, katedrale Sv. Jakova, oborio je rekordne rezultate dočeka iz 2019. godine te se ponovno uvrstio među najatraktivnije manifestacije tog tipa u Hrvatskoj.

Foto: Grad Šibenik

Uvodno je to kazano na sastanku gradonačelnika Željka Burića s Moranom Periša, Zoranom Erakom i Dinom Karađolom, spiritus movensima šibenske Adventure kojemu su se pridružile i Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik.

Da rekordne rezultate ne bilježi samo Doček nove godine naglasio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

- U cijelom razdoblju trajanja Adventure ostvareno je 77 posto više noćenja nego što je to bilo rekordne 2019. godine, dok je ukupni broj gostiju koji su u prosincu boravili u Šibeniku povećan za 62 posto. Osim višestrukog povećanja broja noćenja, ovogodišnji doček  privukao je čak 200 posto više posjetitelja nego u 2019. godini, kada su u Šibeniku nastupili Stereo MC's, Neno Belan, Cubismo, Sassja i Kristijan Molnar. Prednjačili su susjedi iz BiH i Slovenije, a stigli su nam i gosti iz Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovačke i Austrije - nije krio zadovoljstvo direktor Karađole dok je Morana Periša podsjetila da je minula Adventura otvorena  2. prosinca nastupom Tončija i  Madre Badesse, s porukom mira i važnosti očuvanja okoliša, u gotovo 30 dana trajanja predstavila više od 80 različitih programa.

U ovoj prigodi podsjetilo se i  na Visianijevu Floru Dalmaticu, odnosno Adventurin vremepolov na fontani u središnjem dijelu parka te predstavljanje impozantne skulpture – pet metara visokog i pola tone teškog gramofona.

- Na njemu je radilo više od trideset šibenskih umjetnika, intelektualaca, kreativaca i obrtnika te je bio posveta  jednoj od najvećih opernih svjetskih imena prošloga stoljeća, rođenoj Šibenčanki, Ester Mazzoleni, u čast 140. obljetnice njezina rođenja. Tako je šibenska Adventura nastavila je osvjetljavati zaboravljene ličnosti i događaje iz bogate šibenske povijesti - kazao je Zoran Erak.

Ukazano je i na to da je na glavnom gradskom trgu - Poljani, kao prirodnom produžetku adventskih događanja, ove godine, u sklopu adventskog Sajmića, predstavljeno čak 16 izlagača.  

Atraktivno šibensko klizalište na otvorenom – Vitićevo more, usprkos kasnijem otvaranju zbog nepovoljne vremenske prognoze, i ove je godine bilo zabava za tisuće djece i njihovih roditelja. Kao i do sada, jutarnji su klizački termini bili besplatni svim šibenskim osnovnoškolcima. Tradicionalnom se humanitarnom akcijom puštanja lampiona nazvanom Lampioni dobrih želja, pak, prvoga dana 2023. godine na Poljani sve i završilo. Iznos od 33.266 prikupljenih kuna namijenjen je obitelji Gulin koja je u velikom požaru prošloga ljeta na području Zatona i Rasline ostala bez doma.

Gradonačelnik je čestitao Adventurinom timu na izuzetnom uspjehu manifestacije koja je Šibenčane i njihove goste na najljepši mogući način uvela u blagdansko raspoloženje i polučila fantastične rezultate.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.