2 min. čitanja

Šibenik je prije 153 godine dobio kazalište

Šibenik je prije 153 godine dobio kazalište
Foto: Hrvatsko Narodno Kazalište u Šibeniku

ŠIBENIK - Kazalište u Šibeniku izgrađeno je 1870. godine donacijama građana, a dvorana je zapravo bila reprodukcija u malom venecijanskog kazališta 'Teatro Fenice'. Hrvatska riječ se s pozornice prvi puta čula četiri godine kasnije.

Grad Šibenik svoje prvo kazalište dobio je 1870. godine. Iako je planova bilo i mnogo prije, plodom je urodila inicijativa građana predvođena bogatim posjednicima, intelektualcima i obrtnicima.

Otvorenje  novog šibenskog kazališta upriličeno je 29. siječnja 1870. predstavom 'Kip od mesa' Teobalda Ciconija u izvedbi talijanske putujuće kazališne družine 'La drammatica compagnia Vittorio Alfieri'.

S obzirom da je šibenska općina bila u lošoj financijskoj situaciji, izgradnju kazališta prepustila je građanima, odnosno Društvu šibenskog kazališta. Zamišljena dvorana bila je prostrana i skladna, zapravo reprodukcija u malom venecijanskog kazališta 'Teatro Fenice'.

Autor projekta bio je Trogiranin Josip Slade, a prema nekim navodima Pavao Mazzoleni uspio je 'incognito' doći do nacrta. Bilo je predviđeno za 500 osoba, a ispod svake druge lože postavljeni su medaljoni  s imenima i stiliziranim portretima talijanskih pjesnika i skladatelja.

S obzirom da se kazalište gradilo sredstvima građana nazvano je Društvenim kazalištem (Teatro Sociale da Sibeniko). Taj naziv je imalo do 1872. kada je donijeta odluka o preimenovanju u 'Kazalište Mazzoleni' u čast Šibenčanina, pjevača svjetskog glasa Frana Mazzolenija, inače brata osnivača i glavnog voditelja Pavla.

Značajna godina kazališnog života u Šibeniku bila je 1874. Te se godine, naime, po prvi put s pozornice čula naša riječ te se afirmirala hrvatska drama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilježavanje 153. godišnjice osnutka Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku
ŠIBENIK - Povodom 153. rođendana Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pripremljena su dva programa za sve ljubitelje teatra i glazbe. U subotu 28. siječnja u 20 sati, ususret danu kazališta, u foajeu kazališta (Spomen-soba Ive Brešana) održat će se koncert pod nazivom “Tragovima hrvatske glazben…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.