2 min. čitanja

Sezona u Poreču i Dubrovniku izvrsna, ključni cilj - održivi turizam

Sezona u Poreču i Dubrovniku izvrsna, ključni cilj - održivi turizam
Foto: Grad Poreč

Od početka godine smo na 80 posto noćenja i 70 posto dolazaka, trenutno u Dubrovniku boravi 26 tisuća gostiju i to je pravi pokazatelj uspješnosti sezone, ali i dobrog upravljanja destinacijom jer kroz naš projekt "Poštujemo grad" želimo pružiti visoku kvalitetu boravka gostima, ali i kvalitetan život našim sugrađanima, izjavila je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

Poreč je dva milijuna noćenja ostvario na isti dan kao i 2019.

- Došli smo do 2 milijuna noćenja, veseli nas i to što smo dosegli taj broj noćenja, a u gradu imamo 700 kreveta manje zbog rekonstrukcije 2 hotela. Produžili smo turističku sezonu, intenzivna je bila i predsezona, prije Uskrsa smo imali čak i 40 posto više od rekordne 2019. A sve se to događa jer smo spojili privatno i javno, sport i turizam, doveli smo u grad velik broj turista - izjavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Jedan od ključnih ciljeva za Dubrovnik je stvaranje održivog turizma. Jelka Tepšić je objasnila na što se to konkretno odnosi.

- Prije 5 godina Dubrovnik je bio visoko istaknut među europskim destinacijama kao grad kojemu zapravo prijeti umiranje zbog prevelikog broja turista. Došli smo gotovo na crne liste pa smo napravili jedan zaokret upravljanju sa željom da se postigne balans između kvalitete boravka za naše posjetitelje i kvalitete života naših sugrađana, izjavila je i naglasila kako su uspjeli uvesti pravila i restrikcije za kruzere pa sada imaju limit od 4000 gostiju u jednom djelu dana ili 2 kruzera. Tako da ove godine svjedočimo, kaže, punoj primjeni naših pravila. Mogu ograničavati promet okolo povijesne jezgre, imaju sustav nadzora, poboljšali su uvjete parkiranja itd...

I u Poreču je bitan održivi razvoj, kazao je gradonačelnik Peršurić. A temelj je svega, kaže, prostorni plan lokalne samouprave koji osim smještajnih kapaciteta razvija i kompletnu infrastrukturu. Spremni su, kaže, za veliki broj apartmana i smještajnih kapaciteta, imaju primjera bespravne gradnje, ali taj broj nije toliko velik.

- Struka kaže da je optimalno imati 70-80 posto organiziranog smještaja i 20 do 30 posto privatnog smještaja, a upravo takav je slučaj u Poreču. Svjesni smo rizika što se može događati pa trebamo biti na oprezu sa svim alatima u skladu sa zakonom kako bi usporili, a i iskorijenili bespravnu gradnju - zaključio je gradonačelnik za HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.