2 min. čitanja

Seizmolog Fiket: “Ne možemo isključiti da ovo kod Dubrovnika nije bio pretpotres”

Seizmolog Fiket: “Ne možemo isključiti da ovo kod Dubrovnika nije bio pretpotres”
Foto: Boris Kačan

DUBROVNIK – Na dubrovačkom području jučer se u 23:07 osjetio prilično jak potres magnitude 4.1 po Richteru. Intenzitet u epicentru je V stupnjeva EMS ljestvice, naveli su iz Seizmološke službe. Epicentar je bio kod mjesta Poljice Popovo, 20 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Seizmolog Tomislav Fiket ističe da je pojačana seizmička aktivnost na tom području, uključujući cijeli teritorij Hrvatske.

– U tom smislu se radi o povezanom događaju, ali ne možemo govoriti o direktnoj vezi s potresom na petrinjskom području – rekao je Tomislav Fiket za portal HRT-a.

Za Dubrovnik je procjenjeno da bi se na tom području mogao dogoditi potres magnitude preko 7 po Richteru.

– To je predviđeno na osnovi podataka od crnogorskog potresa koji je najsvježiji. Ondje su rasjedi koju mogu dati tu energiju. Ti rasjedi s područja Crne Gore i taj sustav može pohraniti veću količinu energije.

To znači da bi Dubrovnik i okolicu mogao pogoditi potres koji je 30-ak puta jači nego što je bio Petrinjski. Svaki stupanj više po Richteru, kaže Fiket, znači oslobađanja oko 32 puta više energije.

– Republika Hrvatska je cijela trusna, uz iznimke Istre i dijela Slavonije i potres se može dogoditi bilo gdje u našoj zemlji. Što se tiče jučerašnjeg potresa kod Dubrovnika, ističe da seizmolozi prate stanje.

– To može biti izolirani slučaj, ali može biti početak serije, ali to ne možemo znati.

S obzirom na to da smo imali priliku svjedočiti da je na petrinjskom području bio pretpotres, na pitanje postoji li mogućnost da se to dogodi i na dubrovačkom području, odgovara – postoji.

– Uvijek će određeni postotak, odnosno 1 od 20 potresa biti s pretpotresom. Kod nas je češće bio pretpotres, ali ni to se ne može predvidjeti. Ovo je relativno slabiji potres, ali ne znači da nije pretpotres, ta mogućnost je uvijek otvorena – zaključuje Fiket.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JAK POTRES KOD DUBROVNIKA Mnoge je uznemirio i probudio
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.