Na tradicionalnom 17. forumu zagrebačkih ugostitelja iskristalizirali su se neki od bitnih zaključaka, kao na primjer onaj da su strani radnici spasili hrvatsko ugostiteljstvo.
Neke od glavnih tema bile su primjena umjetne inteligencije (AI) u ugostiteljstvu te suradnja s obrazovnim i drugim institucijama u poticanju mladih da se školuju i nastave raditi u ugostiteljstvu. Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franc Letica rekao je da AI, i "ugostiteljski roboti", nikada neće zamijeniti čovjeka u dodiru s gostima i uslugom, ali mogu koristiti za unapređenje poslovnih procesa, marketingu i sl.
Mladi se u struci najviše kreću kroz konobarske i pomoćne pozicije, što Letica smatra normalnim jer je to ulaz u struku, a primjećuje i da žele brže napredovati i pokazati svoje talente.
"Sve više radnih mjesta se otvara tako da im se daje prostor za rast. Realno, iza toga stoji i činjenica da sektor godinama radi pod pritiskom manjka radne snage pa se neke stvari teško stignu planirati dugoročno. Zato nam je važno da se u narednim godinama još više fokusiramo na edukaciju i razvoj kadrova, jer tu leži budućnost cijele industrije", rekao je Letica.
"Ugostiteljstvo ne stagnira nego se stalno mijenja i raste, a to znači da treba mlade za koje tu postoji i budućnost. Tko želi učiti i napredovati, može jako brzo doći do kvalitetnog posla, većih primanja i odgovornijih pozicija", poručio je.
Letica je zaključio i da su strani radnici zadnjih godina doslovno spasili ugostiteljstvo, da su to vrijedni ljudi, ali većina ih treba dodatnu edukaciju te da država još nije postavila dobre okvire za njihovu integraciju. "Rezultat je da mnogi, nakon što dođu u Hrvatsku, vrlo brzo i odu dalje u druge zemlje. Za ugostitelje je to ogroman trošak vremena i novca, jer se u njihovo zapošljavanje ipak ulaže", rekao je Letica.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev