2 min. čitanja

Šef civilne zaštite nakon potresa: “Gradnja u Dalmaciji je kvalitetna, 4,6 nije dovoljno da napravi veću štetu”

Šef civilne zaštite nakon potresa: “Gradnja u Dalmaciji je kvalitetna, 4,6 nije dovoljno da napravi veću štetu”
Foto: Boris Kačan

Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, rekao je jutros za N1 televiziju da su građani uznemireni i da je u svom stanu na petom katu dobro osjetio potres.

– Srećom, gradnja u Dalmaciji je dosta kvalitetna. Bilo je 65 dojava u centar 112. Nema većih oštećenja, u Varošu su pale kupe s jedne kuće. Cijelu noć sam u kontaktu s gradonačelnikom Trilja. Čuo sam se i načelnikom Dicma, Petorm Maretićem koji je rekao da je oštećeno nekoliko objekata. Zasad je dosta bolja situacija nego što smo očekivali – govori Damir Gabrić.

Kaže kako su i premijer Andrej Plenković i nacionalni stožer ponudili pomoć i dodatne timove statičara. Za tim trenutno nema potrebe jer je prema Gabrićevim riječima “gradonačelnik sa svojim timom obavio odličan posao”.

Na pitanje koliko su na području županije spremni za jače potrese, kaže:

– Splitsko-dalmatinska županija zahvaljujući žurnim službama i ljudima koji rade dosta ulaže u protupotresnu zaštitu. Snage u SDŽ spremne na ovakve situacije.

4,6 nije dovoljno da u Dalmaciji napravi neku veću štetu – zaključuje.

Foto: Boris Kačan

Nema većih šteta

Prema riječima gradonačenika Trilja Ivana Bugarina u tom mjestu nema značajne štete. S takvom procjenom slaže se i policija jer i od njih je dobio istu informaciju, javlja N1.

Bugarin kaže kako je iza njega neprospavana noć da je lokalno vatrogasno društvo stavljeno u stanje pripravnosti.

– Nema dojava o većim štetama, nema oštećenja na Domu zdravlja i vrtiću – kaže Bugarin dodajući da je od osam sati sve krenulo uobičajenim tijekom.

– Iza najjačeg potresa sinoć, noćas je uslijedio niz slabih potresa, među kojima nekoliko od 2,3 stupnjeva, 2,6. Bilo je noćas takvih četiri do pet potresa, zadnji je bio u 4.31 sati jutros, bio je 2,6, to je uobičajeno – rekla je u seizmologinja Ines Ivančić.

– Ovo je seizmički aktivno područje. Godine 1898. bio je najveći potres ovdje, 8-9 stuponjeva, bilo je puno štete i bilo je žrtava. Ovo nije neko iznenađenje na ovom dijelu Hrvatske. Ovakav potres jačine 4,6 bio je ovdje i 2018. godine, a 2013. godine jačine 4,7.  Cijela je Hrvatska seizmički aktivno područje, južni odnosno obalni dio seizmički je izrazito aktivno područje, kazala je Ivančić i dodala kako se nakon sinoćnjeg potresa očekuju naknadni.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Seizmolog Kuk o potresima u Dalmaciji: “Naknadna podrhtavanja će trajati neko vrijeme”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.