2 min. čitanja

SAURONOVO OKO Znanstvenici otkrili drevni podmorski vulkan star više od 100 milijuna godina

SAURONOVO OKO Znanstvenici otkrili drevni podmorski vulkan star više od 100 milijuna godina
Foto: Youtube / Screenshot

Kada se radi o oceanskom vulkanu često nismo ni svjesni vulkanskih erupcija jer se događaju ispod mora.  Drevni podmorski vulkan koji izgleda poput Sauronovog oka iz Tolkienove trilogije Gospodar prstenova, otkriven je višezračnim sonarom 3.100 metara ispod površine Tihog oceana, 280 kilometara jugoistočno od Božićnih otoka.

Ranije nepoznat i nezamisliv, ovaj vulkan pojavio se na ekranima znanstvenika kao golemo udubljenje ovalnog oblika, promjera 6,2 km sa 4,8 km. Okružen je rubom visokim 300 m (nalik Sauronovim kapcima), a u svom središtu ima vrh od 300 metara u obliku stošca (koji liči na zjenicu oka), prenosi RTL.

Kad se vulkan uruši, nastaje kaldera. Rastopljena magma u podnožju vulkana pomiče se prema gore, ostavljajući prazne komore. Tanka čvrsta kora na površini kupole  urušava se, stvarajući veliku strukturu nalik krateru. Često se tada u središtu počinje stvarati mali novi vrh dok vulkan nastavlja izbacivati ​​magmu, piše Science Alert.

Otkrivena je i manja morska planina

Jedna od dobro poznatih kaldera je Krakatau u Indoneziji, koji je eksplodirao 1883. godine, ubivši desetke tisuća ljudi. Do 1927. godine u njegovom središtu izrastao je mali vulkan, Anak Krakatoa (“dijete Krakatoe”).

Kada se radi o oceanskom vulkanu često nismo ni svjesni vulkanskih erupcija jer se događaju ispod mora. Jedan od rijetkih pokazatelja podmorske erupcije je lako kamenje koje pluta na površini mora nakon što je izbačeno iz vulkana. Kada se natopi vodom počne tonuti na dno oceana.

Naše vulkansko “oko” nije bilo samo. Daljnje mapiranje prema jugu otkrilo je manju morsku planinu prekrivenu brojnim vulkanskim čunjevima.

Očito zaljubljenici u trilogiju Gospodara prstenova, znanstvenici su mu nadjenuli ime Barad-dûr (“Tamna tvrđava”) i Ered Lithui (“Planina pepela”). Iako J.R.R. Tolkienovo znanje o planinskoj geologiji nije bilo savršeno, imena su izvrsno primjerena s obzirom na nazubljenu prirodu prve i prekrivenu površinu druge.

Sauronovo oko, Barad-dûr i Ered Lithui dio su tzv. Karmičke skupine podmorskih planina za koju su geolozi ranije procijenili da je stara više od 100 milijuna godina. Formirali su se uz drevni morski greben iz vremena kada se Australija nalazila mnogo južnije, blizu Antarktika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Japanska obalna straža otkrila novi otok na svom teritoriju
VIDEO Rijedak pogled izbliza na podmorsku erupciju vulkana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.