3 min. čitanja

SATELITI POTVRDILI Ruski ratni brodovi i podmornice uočeni prije sabotaže u blizini plinovoda Sjeverni tok

SATELITI POTVRDILI Ruski ratni brodovi i podmornice uočeni prije sabotaže u blizini plinovoda Sjeverni tok
Foto: Britanska kraljevska mornarica / EU Copernicus / Twitter / Screenshot

Brodovi za potporu ruskoj mornarici, ratni brod i podmornice primijećeni su u blizini plinovoda Sjeverni tok prije nego što se doznalo da je sabotaža povezana s Europom s opskrbom plinom, doznaje se od europskih sigurnosnih dužnosnika.

Brodovi su uočeni u ponedjeljak i utorak. Podmorske eksplozije zabilježene su u ponedjeljak navečer, a četiri velika curenja plina uzrokovana su "neviđenom" štetom u utorak.

U odvojenom incidentu, ruske podmornice viđene su nedaleko od tog područja u Baltičkom moru, koje obuhvaća danske i švedske teritorijalne vode prošlog tjedna, javlja CNN.

Objavljene su i satelitske snimke dvaju ruskih ratnih brodova u danskim vodama u blizini plinovoda u lipnju, a druge snimke svih kretanja brodova analiziraju njemačke tajne službe.

Ruski brodovi rutinski djeluju na tom području, izjavio je jedan danski vojni dužnosnik, koji je naglasio da prisutnost brodova ne mora nužno ukazivati na to da je Rusija prouzročila štetu.

Jedna od teorija je da je Rusija postavila eksploziv daleko unaprijed. Moderne morske mine mogu se rasporediti i programirati da eksplodiraju kada otkriju određene zvukove.

Ruski ratni brod dvaput je u lipnju ilegalno ušao u danske teritorijalne vode sjeverno od otoka Bornholma na Baltičkom moru, u blizini mjesta gdje su pogođene cijevi Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2.

Brod je ušao u danske vode u ranim jutarnjim satima u petak, 30 minuta nakon ponoći, i opet nekoliko sati kasnije. Otišao je nakon što je danska mornarica uspostavila radio kontakt u incidentu koji je Kopenhagen nazvao neprihvatljivom provokacijom.

Rusija je tvrdila da Danci nisu pružili nikakve dokaze o bilo kakvom kršenju teritorijalnog integriteta. Satelitske snimke uglavnom se podudaraju s danskom verzijom događaja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šveđani izvijestili o četvrtom oštećenju plinovoda Sjeverni tok
Švedska obalna straža otkrila je i četvrto napuknuće u plinovodu Sjeverni tok. Ovu informaciju prenosi švedski list Svenska Dagbladet. - Dva od ukupno četiri oštećenja nalaze se u ekskluzivnom gospodarskom pojasu Švedske - rekla je glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson. Druga dva oštećenja n…
ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?
Tri dužobalne linije plinovoda Sjeverni tok koje opskrbljuju Njemačku ruskim plinom pretrpjele su u ponedjeljak “neviđenu” štetu. Curenje plinovoda na dnu mora je rijetkost. Tri u isto vrijeme snažno sugeriraju na sabotažu. No, kako bi se to moglo postići? S dubinom od samo oko 70 metara, tajni ul…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.