2 min. čitanja

Šveđani izvijestili o četvrtom oštećenju plinovoda Sjeverni tok

Šveđani izvijestili o četvrtom oštećenju plinovoda Sjeverni tok
Foto: Ratno zrakoplovstvo Kraljevine Danske / Ilustracija

Švedska obalna straža otkrila je i četvrto napuknuće u plinovodu Sjeverni tok. Ovu informaciju prenosi švedski list Svenska Dagbladet.

- Dva od ukupno četiri oštećenja nalaze se u ekskluzivnom gospodarskom pojasu Švedske - rekla je glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson.

Druga dva oštećenja nalaze se u danskoj gospodarskoj zoni. Sumnja se da su djela sabotaže u Baltičkom moru vjerojatno bili napadi s predumišljajem pomoću podmorskog eksploziva detoniranog na daljinu, rekao je britanski izvor obrane za Sky News.

Rekli su da su mine mogle biti spuštene na dugoj liniji, bačene preko čamca ili postavljene pored cjevovoda bespilotnom podmornicom.

Europska unija također vjeruje da su curenja plina rezultat sabotaže.

Rusija: "Optužbe su predvidljive i glupe"

Rusija je priopćila kako su optužbe u kojima se tvrdi da je odgovorna "predvidljive i glupe".

Sjeverni tok 2 ide od Rusije do Njemačke i trebao je prenositi plin u Europu sve dok Rusija nije napala Ukrajinu, a Njemačka odbila izdati dozvolu za korištenje novog plinovoda.

Nijedna linija Sjevernog toka nije bila u uporabi u vrijeme sumnjivih eksplozija, ali su još uvijek bile napunjene plinom koji je izletio u Baltičko more.

Bjorn Lund, seizmolog sa Sveučilišta Uppsala, rekao je za televizijsku kuću SVT:  - Nema sumnje da su to bile eksplozije.

Danski ministar obrane Morten Bodskov izjavio je u srijedu:

- Naša procjena je... da puknuće na cijevima nije nesretan slučaj, već namjeran čin.

Stručnjaci očekuju da će mornarice iz obližnjih zemalja poslati timove s besplitnim ronilicama da istraže, ali kažu kako bi moglo potrajati tjedan dana prije nego što bude dovoljno mirno da to učini.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?
Tri dužobalne linije plinovoda Sjeverni tok koje opskrbljuju Njemačku ruskim plinom pretrpjele su u ponedjeljak “neviđenu” štetu. Curenje plinovoda na dnu mora je rijetkost. Tri u isto vrijeme snažno sugeriraju na sabotažu. No, kako bi se to moglo postići? S dubinom od samo oko 70 metara, tajni ul…
Europske mornarice u pripravnosti - Norvežani uočili nepoznate dronove u blizini plinskih i naftnih platformi
Čini se da europska energetska kriza ulazi u opasnu novu fazu. Ako se potvrde - ili jednostavno povećaju sumnje - da Rusija stoji iza eksplozija koje su u ponedjeljak uzrokovale tri curenja na dva plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, sigurnosne implikacije za kontinent bile bi dalekosežne. I…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.