4 min. čitanja

ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?

ANALIZA SABOTAŽE SJEVERNOG TOKA Što je radila ruska mornarica i gdje je bila špijunska podmornica Belgorod?
Foto: Britanska kraljevska mornarica

Tri dužobalne linije plinovoda Sjeverni tok koje opskrbljuju Njemačku ruskim plinom pretrpjele su u ponedjeljak "neviđenu" štetu.

Curenje plinovoda na dnu mora je rijetkost. Tri u isto vrijeme snažno sugeriraju na sabotažu. No, kako bi se to moglo postići?

S dubinom od samo oko 70 metara, tajni ulazak u Baltičko more nuklearnom podmornicom vrlo je težak, ako ne i nemoguć, piše The Telegraph.

Ronioci mogu raditi na takvim dubinama, iako struje mogu biti nezgodne, a svako potporno plovilo, bilo da se radi o podmornici ili površinskom plovilu, vjerojatno bi bilo uočeno, s obzirom na gustoću prometa na tom području.

Vodeni stup - mješavina svježe i slane vode - također bi otežao podmornici održavanje uzgona za takvu misiju. Petljanje s roniocima i eksplozivima u takvim uvjetima bio bi iznimno rizičan pothvat.

Ruske podmornice vrlo uvježbane za diverzantske misije

Međutim, ruske podmornice vrlo su dobro uvježbane za diverzantske misije, nakon što su desetljećima usavršavale svoje vještine "istražujući" podmorske internetske kabele koji se protežu preko sjevernog Atlantika.

Zapadni mornarički zapovjednici visoko su cijenili podmorničke snage bivšeg Sovjetskog saveza zbog njihove sposobnosti upravljanja posebno dizajniranim plovilima i uređajima za rad na morskom dnu tijekom Hladnog rata.

Unatoč vojnom poniženju Rusije u Ukrajini, njihova podmornička flota je modernizirana i smatra se moćnom silom.

To je jedan od razloga zašto je Ben Wallace, britanski ministar obrane, naredio mornaričkim zapovjednicima da provedu reviziju kako bi vidjeli ima li Britanija pravu ravnotežu površinskih i pod-površinskih sposobnosti.

Smatra se da je ruska špijunska podmornica Belgorod, modificirani brod klase OSCAR III kojim upravlja Glavna uprava za istraživanje dubokog mora, sposobna ometati podvodne komunikacije. Ako kabeli, zašto ne i cjevovodi?

Podmornica Belgorod - Foto: Ruska ratna mornarica

Međutim, upitno je bi li Putin riskirao korištenje svojih podmorničkih snaga na ovakvom poslu, sa svim diplomatskim posljedicama ako što pođe po zlu.

Dakle, ostaju autonomna podvodna vozila? Podmorski dronovi koji nose eksploziv?

Moguće, ali morali bi doći negdje s broda domaćina i, kao što je gore navedeno, područje je prilično plitko i s vrlo gustim prometom; Netko bi nešto vidio. Osim toga, uvijek je naravno moguće da podmorski dron baci eksplozivni naboj na pogrešno mjesto bila bi uvijek prisutna.

Jesu li eksplozivne naprave postavljene mjesecima prije?

Dakle, (ne tako) dubokomorska i nerješiva misterija ili možda ne?

Ako pretpostavimo da je korištena nekakva bomba, eksplozivni naboj ne bi morao biti jako velik - cijevi ipak nisu oklopljene i debele su samo nekoliko centimetara. Slično tome, eksplozija ne bi morala biti izravno na vrhu cijevi; eksplozije su uvećane pod morem i za istu količinu eksploziva, može se postići mnogo veći učinak ispod površine nego na obali.

Moderne morske mine dolaze u mnogim oblicima. Neke se mogu rasporediti u neko područje i unaprijed programirati s akustičnim potpisom potencijalnih ciljeva.

Prednost pred-postavljanja takvih mina je u tome što se operacija može provesti kada je svjetska pozornost negdje drugdje, a možda i mjesecima prije eventualne odluke o detonaciji.

Uređaj dovoljno mali da probije rupu u tankoj metalnoj cijevi ne mora biti tako velik. Prije nekoliko mjeseci mogla ga je ispustiti ruska podmornica lovac-ubojica klase Kilo, ribarski brod registriran u Sankt Peterburgu ili jahta oligarha u prolazu.

Tri male naprave, 70 metara ispod površine, u blizini cjevovoda mogle su biti podmetnute prije nekoliko mjeseci, možda kada je svijet gledao nuklearnu elektranu Zaporožje ili zločine otkrivene u Buči. Možda je misija odrađena ispod radara naše pažnje, dok smo gledali Zimske olimpijske igre u Kini? Možda su tamo postavljene mjesecima, smatra The Telegraph.

Poznato je da se ruska mornarica jako zanima za podmorsku infrastrukturu, obično u svrhu prisluškivanja internetskih kabela. Vrlo je vjerojatno da će zapadne mornarice nakon toga posjetiti ista područja, kako bi vidjele jesu li ostavljena neka "iznenađenja".

Je li ova lokacija odabrana kao "linija rasjeda" između dviju nacija? Tko je trebao biti odgovoran za provjeru plinovodnih cijevi?

Je li ruska podmorska flota još jednom pokazala kakva je to sposobna i moćna sila?

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Europske mornarice u pripravnosti - Norvežani uočili nepoznate dronove u blizini plinskih i naftnih platformi
Čini se da europska energetska kriza ulazi u opasnu novu fazu. Ako se potvrde - ili jednostavno povećaju sumnje - da Rusija stoji iza eksplozija koje su u ponedjeljak uzrokovale tri curenja na dva plinovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, sigurnosne implikacije za kontinent bile bi dalekosežne. I…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.