3 min. čitanja

SAT KANADERA = 71.889 KUNA – Tko izazove požar, plaća gašenje!

SAT KANADERA = 71.889 KUNA – Tko izazove požar, plaća gašenje!
Foto: Boris Kačan

U javno savjetovanje Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je nekoliko dokumenata među kojima je najzanimljiviji naputak o cjeniku vatrogasnih usluga za dojave požara, ali i cjenik lažnih dojava o požarima. Naplaćivat će se i lažne dojave pravnim osobama koje koriste sustav vatrodojave, javlja Jutarnji list.

Ono što je također znakovito je da je u prvom članku predloženog cjenika prvi put propisana cijena vatrogasnih intervencija koje se naplaćuju od pravne i fizičke osobe koja je svojom krivnjom prouzročila izvanredni događaj, a pravomoćno je osuđena za navedeno te sukladno kojoj se naplaćuju troškovi vatrogasne intervencije na cestama od pravne ili fizičke osobe koja je odgovorna za upravljanje i održavanje cesta prema pozitivnim propisima.

Foto: Josip Jadrijević / Ilustracija

Sat vatrogasca 150 kuna

Najskuplje je angažiranje letjelica i to zrakoplova “Canadair” CI-415 čiji sat leta stoji 71.889 kuna, a nešto je jeftiniji sat leta Antonova An-32 b, 68.247,38 kuna. Cijena leta helikoptera Mi-171 MTV-1 je 52.825,60 kuna, MI-171 Sh stoji 48.960,24 kune po satu, a za sat leta Bella-206 treba platiti 9188,71 kunu.

Kad je riječ o vozilima za gašenje požara i spašavanje, cijene se kreću od 250 do 750 kuna po satu što uključuje i specijalna vatrogasna vozila, a nešto skuplja, ali daleko manje od letjelica, uporaba plovila čiji je sat procijenjen ovisno o snazi motora od 1250 do 7000 kuna. HVZ je dao i cjenike za uporabu motornih pila za drvo koje stoje 120 kuna po satu dok je upotreba one za beton 30 kuna po satu skuplja.

Foto: HRZ

Sat uporabe reflektora stoji 50 kuna po satu, a vatrogasnih ljestava od 28 do 32 kune po satu. Rad vatrogasaca obračunava se 150 kuna po satu, a kilometraža vatrogasnih vozila 15 kuna po kilometru ako se radi o većem, a 10 kuna o manjem vatrogasnom vozilu do tri tone nosivosti. Sve navedene cijene su bez PDV-a. Kad na snagu stupi ovaj naputak, prestat će vrijediti onaj iz 2018. godine.

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak

Zaštita podataka

U savjetovanje sa zainteresiranom javnosti Hrvatska vatrogasna zajednica osim ovog dokumenta uputila je prijedlog Pravilnika o korištenju osobnih podataka profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca koji su pohranjeni u računalnim sustavima vatrogastva. Zasad nije bilo nikakvih primjedbi ili komentara na objavljene prijedloge pravilnika. Navedeni cjenici uobičajeni su jer se na temelju tih cjenika naplaćuju intervencije vatrogasnih postrojbi.

O tome kako je sastavljen cjenik, te kako će se naplaćivati lažne vatrodojave, kao i intervencije u slučaju lažnih poziva koji su zahtijevali veće angažiranje vatrogasnih postrojbi, pokušali smo nešto više doznati i u HVZ-u. U svakom slučaju, ako netko odluči lažno dojaviti o požaru, moglo bi ga takva intervencija vatrogasaca skupo stajati, a vatrogasci zatražiti da im se nadoknade troškovi u sudskom postupku protiv onih koji su odlučili lažno uzbunjivati njihove postrojbe.

– Nisam uspio još vidjeti navedeni pravilnik i naputak, ali i dosad je bila ta odredba u pravilnicima tako da se u biti ništa bitno nije promijenilo – rekao je Jutarnjem listu Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.