1 min. čitanja

Sastanak sa sektorom ribarstva u ministarstvu: Uz državne potpore, ribarima i dodatne kompenzacijske mjere

Sastanak sa sektorom ribarstva u ministarstvu: Uz državne potpore, ribarima i dodatne kompenzacijske mjere
Foto: Udruga Pomalo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom te suradnicima u ponedjeljak, 4. travnja 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora udruženima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru, na temu aktualnih poremećaja na tržištu.

Glavna tema sastanka bile su mjere pomoći koje Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi iznalazeći rješenja za ribare s ciljem smanjenja  gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor, kao i osiguranja likvidnosti, uslijed rastućih troškova proizvodnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde i da su predstavnici ribarskog sektora pohvalili resorno Ministarstvo u tom pogledu, svjesni napora koje poduzimaju, te da su ukazali na kontinuirani porast troškova u proizvodnji i preradi, prvenstveno u cijenama goriva i struje te izrazili zabrinutost za nastavak proizvodnje.

Trenutačno se provodi mjera pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja. Za njenu provedbu planirano je ukupno 75 milijuna kuna, a rok za podnošenje zahtjeva je 15. travnja. U obradi su i mjere državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, u vrijednosti od 30 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu.

Također, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU i to kroz novu Uredbu o Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, a od Europske komisije je i od strane hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, zatraženo žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor. Novom Uredbom predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava, za koji je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke od strane Europske komisije kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.