1 min. čitanja

Samsung Heavy planira graditi plutajuće nuklearne elektrane

Samsung Heavy planira graditi plutajuće nuklearne elektrane
Foto: Seaborg Technologies / Facebook

Južnokorejski brodograditelj Samsung Heavy Industries razvio je dizajn za plutajuću nuklearnu elektranu koja se temelji na tehnologiji kompaktnog reaktora hlađenog rastaljenom soli (CMSR).

CMSR teglenica služit će za opskrbu električnom i toplinskom energijom koja će se proizvoditi korištenjem CMSR tehnologije, koju je razvio danski Seaborg. Dvije tvrtke udružile su se još prošle godine kako bi razvile dizajn za plutajuću nuklearnu energiju, a koncept je odobrio Američki brodarski ured (ABS).

Samsung Heavy kaže da će izgradnja ovakvog objekta trajati oko dvije godine i koštati manje od izgradnje nuklearnih elektrana na kopnu, s manje ograničenja što se tiče uvjeta i mjesta na kojem će se nalaziti objekt. Plutajuća nuklearna elektrana može se opremiti s dva do osam CMSR-a od 100 MW, ovisno o potražnji za proizvodnjom električne energije, prenosi Offshore Energy.

Nakon završetka izvedbenog projekta, cilj je da dizajn uđe u širu upotrebu do 2028. godine, prenosi Splash247. Očekuje se da će se plutajuće jedinice koristiti kao alternativa postojećim postrojenjima za proizvodnju električne energije korištenjem fosilnih goriva, ali i kao izvor električne i toplinske energije za industrijske sustave grijanja, proizvodnju vodika i postrojenja za desalinizaciju morske vode, prenosi Pomorac.hr

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.