1 min. čitanja

SAMO IH JE 10 OSTALO Sisavac koji bi mogao izumrijeti do kraja godine

SAMO IH JE 10 OSTALO Sisavac koji bi mogao izumrijeti do kraja godine
Photo: Facebook

Kalifornijska pliskavica, najugroženiji morski sisavac na svijetu, opasno se približila izumiranju, piše New Scientist. Naime, na svijetu danas ima još samo desetak jedinki te vrste, za razliku od njih 30 u 2017. i 600 prije dvadesetak godina.

Ova vrsta boravi samo u sjevernom Kalifornijskom zaljevu, a smatra se da je za tako drastičan pad njene populacije kriva kineska potražnja za ribljim mjehurom totoabe, prenosi Index. Ribari, kako bi ulovili totoabu, bacaju u more specifičnu vrstu mreže u koju se zapletu i kalifornijske piskavice.

Potrebne hitne mjere

Unatoč međunarodnim naporima za spašavanje pliskavice, Međunarodni odbor za spašavanje kalifornijske pliskavice (International Committee for the Recovery of the Vaquita, CIRVA) procijenio je da se njihova populacija u posljednje tri godine smanjila za 50 posto.

“Nagli pad populacije nastavlja se unatoč svim mjerama koje provodi meksička vlada“, piše u izvješću odbora. CIRVA poziva meksičke ministre da odmah poduzmu dodatne mjere, uključujući financiranje uklanjanja mreža, zaštitu timova koji će uklanjati mreže, pojačavanje nadzora i privođenje bilo koje osobe koja se bavi ilegalnim ribolovom.

New Scientist, Index

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.