1 min. čitanja

Sobovi i pingvini među ugroženim vrstama koje je istaknuo WWF

Sobovi i pingvini među ugroženim vrstama koje je istaknuo WWF
Foto: Pixabay/Ilustracija

Sobovi i carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoliša WWF ove godine istaknula kako bi ilustrirala prijetnje s kojima se suočavaju tisuće životinja diljem svijeta.

Tisuće vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem prijetnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izvješću.

Međunarodni crveni popis sada navodi više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene, rekla je organizacija pozivajući se na Crveni popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Godine 2000. najveća svjetska populacija divljih sobova u regiji Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milijun životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, kaže WWF, a kao glavne razloge navodi klimatske promjene i krivolov.

Organizacija je također istaknula carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti.

Na trenutnim razinama emisije stakleničkih plinova, između 80 i 100 posto svih poznatih kolonija carskih pingvina prijeti izumiranje do 2100. godine, rekao je WWF.

Podsjetio je i na ovoljetni masovni pomor ribe u rijeci Odri, koja teče između Njemačke i Poljske. Taj je pomor također bio prepreka ponovnom uvođenju baltičke jesetre jer su tisuće ribljih jedinki uginule.

U kolovozu su tisuće riba pronađene uginule u Odri. Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ribe ispuštanje soli u kombinaciji s niskom razinom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge (Prymnesium parvum).

WWF je istaknuo i pozitivne primjere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu, koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s popisa ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Unatoč tome, potrebne su dodatne mjere kako bi se kitovi zaštitili od prijetnji poput ribolova, brodskog prometa i onečišćenja, rekla je organizacija, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.