4 min. čitanja

Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!

Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!
Foto: MUP

RIJEKA - Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije.  Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika  Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji su sudjelovali predstavnici Policijske  uprave primorsko-goranske i članovi Stožera, Goran Gašpert,  načelnik Sektora za javni red i sigurnost  i Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije.

Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine.

Obavljenim pregledom  nakon pronalaska utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj  bombi njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Bomba je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je bomba pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se bomba, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju  na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili bombu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Bomba je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara te na taj način brzinom od  dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovani su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije bombe, tako i za stanovništvo i imovinu.

VIDEO Specijalci uz bombu i riječkoj luci - Objavljena snimka akcije
Ronioci specijalne policije provode aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana. Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njez…

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale bombe koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH, Ravnateljstvom civilne zaštite  i mnogim drugim službama i institucijama:

Lučka uprava, Lučka kapetanija Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Postrojba Civilne zaštite Rijeka, Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti, Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, KBC Rijeka, HEP ODS -  Elektroprimorje, Luka Rijeka d.d., HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka i TZ grada Rijeke.

Zahvaljujemo i drugih tvrtkama i institucijama koje su pomogle u provođenju ove zahtjevne akcije.

Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.

Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije bombe u Riječkom zaljevu.

Promet središtem Rijeke normaliziran je u nedjelju oko 15.00 sati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Umirovljeni pilot: “Nije bila mina, već avionska bomba”, a nije uništena u Kvarnerskom, već Riječkom zaljevu
Povodom masovnih objava krivih informacija, za koje je velikim dijelom kriva i služba za informiranje unutar Ministarstva unutarnjih poslova, moramo se ispričati jer smo sve do pojave snimke avionske bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci, i mi objavljivali ono što…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.