2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Salata od mušula (kunjki) i dagnji (pedoča)

ŽELINA KUŽINA Salata od mušula (kunjki) i dagnji (pedoča)

Mušule i dagnje treba dobro oprati u više voda (najbolje u moru), te ih s vanjske strane što bolje očistiti od morske trave i drugih izraslina. Školjke trebaju biti zatvorene, što je znak da su žive.

Sastojci:

– mušule (kunjke); 1 kg 

– dagnje (pedoče); 1 kg

– maslinovo ulje; 1,5 dcl,

– sok od limuna; 1-2 žlice 

– limun (sječen na kriške) za ukrašavanje i cijeđenje

  •  sol i papar
  •  cherry rajčice
  •  listovi zelene salate (opcionalno)

Priprema:

Mušule i dagnje treba dobro oprati u više voda (najbolje u moru), te ih s vanjske strane što bolje očistiti od morske trave i drugih izraslina. Školjke trebaju biti zatvorene, što je znak da su žive. Sve otvorene bacite (ili ih ostavite za mamac u ribolovu). Napominjem kako bi uz ovu salatu idealno pristajale i druge vrste školjki (kamenice, brbavice, kučice, vongole) ili morski puževi (priljepci, pužići-nanari, volci) te očišćeni repovi rakova (kozice, škampe).

Mušule treba kuhati na pari sve do trenutka kada se čep na gornjem leđnom dijelu školjke lagano ne vadi, što omogućuje da se ona isto tako lako i rastvori. Kuhanje može trajati 15ak minuta. Više od pola školjki očistite, a njihovo meso odložite u posebnu zdjelu. Ukoliko ih nećete kuhati na pari onda ih istresite u posudu, ulijte nekoliko žlica vode, poklopite poklopcem, možda će kuhanje biti kraće za koju minutu.   

Dagnje se kuhaju na način da se sve ubace u posudu s nekoliko žlica vode i tako stave na kuhalište ili plamen. Poklopljeno treba kuhati do desetak minuta tj. dok se sve ne otvore. One koje ostanu tvrdokorno zatvorene, bacite. Više od pola školjki očistite, a njihovo meso odložite u zdjelu s očišćenim mušulama. 

Napominjem da omjer školjki čije ćete meso izvaditi iz ljušture i onih koje ćete servirati u ljušturama odredite prema osobnim ili željama gostiju. 

Serviranje

Očišćeno meso mušula i dagnji stavite u manju servirnu zdjelu te začinite mješavinom ulja, limunova soka, soli i papra. Tu zdjelu postavite na sredinu pladnja. Uokolo poslažite listove salate (opcionalno), prepolovljene cherry rajčice, cijele otvorene mušule i polovice ljuštura dagnji s mesom, te ukrasite sječenim limunom. Kruh uz ovu salatu? … Sami procijenite.

Uz pladanj postavite bocu s uljem, balzamični ocat, neka svatko uživa u školjkama na svoj omiljeni način. 

I obvezno nazdravite dobrim vinom!

Dobar tek želi Vam Žele! 

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.