1 min. čitanja

S dna mora izvađeno tri, a potopljeno pet tisuća butelja vrhunskog vina

S dna mora izvađeno tri, a potopljeno pet tisuća butelja vrhunskog vina
Foto: Facebook

OPATIJA – Udruga Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice grada Opatije i Grada Opatije, već godinama organizira jedinstvenu manifestaciju „Vino i vruja“. Iz ikarske vrulje izvučeno je danas 3.000 butelja vrhunskih vina renomiranih vinara, koje su sazrijevale u ovom prirodnom fenomenu godinu dana, a neke i više od dvije godine. Istovremeno, potopljeno je danas na isto mjesto gotovo 5.000 butelja.

Vruja je mjesto u moru gdje se slatka voda miješa sa slanom vodom, što čini posebne uvjete čuvanja vina koja se razlikuju od onih odležanih u podrumu. Uz domaće i istarske vinare tu su i Iločki podrumi, njihova velika berba graševine iz 2011. izvađena je nakon dvije godine pod morem.

U tzv. podmorskim podrumima buteljirana vina se polažu na dubine veće od 20 metara radi manjeg utjecaja svjetla na zrenje vina. Temperature su stalne, 11-13 °C.

– I ove godine, već sedmi put, nastavljamo s ovim događanjem koje iz godine u godinu prati sve veći interes vinara, tako ćemo ove subote u posebno izrađenim kavezima u ikarskuvruju spustiti gotovo 5.000 butelja vrhunskih vina. Novitet ovogodišnjeg događanja je i suradnja s Riječkim sveučilištem koji će napraviti „molekularnu“ analizu istog vina koje je odstajalo u podrumu i onog koje je odstajalo u vruji. Vjerujemo da će biti zanimljivo saznati razliku te čuti što znanost kaže o promjenama u vinu nakon odležavanja u „podmorskom podrumu“ gdje se temperatura na 20 m dubine kreće između 7 i 13 stupnjeva – istaknuo je Vjeko Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

I ovogodišnje događanje „Vino i vruja“ zaključit će regata tradicijskih barki u nedjelju, 8. kolovoza. Od 17,00 h se okupljaju posade, a start regate očekuje se oko 19,30 h (ovisno o vjetru). U regati će prema najavama sudjelovati 12 tradicijskih barki – guceva.

Sukladno epidemiološkim mjerama ove se godine neće održati popratni zabavni program uz degustaciju vina i vrhunskih gastro delicija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: RONJENJE PORED VRULJE Kako izvor vode izgleda na dnu mora?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.