1 min. čitanja

RT KAMENJAK Što nije legalizirano, bit će srušeno

RT KAMENJAK Što nije legalizirano, bit će srušeno
Rt Kamenjak – Foto: Aleksandar Gospić

PREMANTURA – U doba pandemije sve se više ljudi okreće prirodi. Rt Kamenjak, zaštićeno područje koje se prostire na oko 400 hektara samog juga Istre, sve je popularnije odredište ljubitelja prirode. U Javnoj ustanovi trude se očuvati ga i smanjiti promet kako bi se održala njegova bioraznolikost.

Dok ljeti privlači mnoge kupače, u ovo doba istarski krajnji jug posjećuju rekreativci, šetači i ostali ljubitelji prirode.

– Što se tiče 11., 12. i 1. mjeseca, 30 posto posjetitelja je više. To su pretežno naši posjetitelji, koji vole prošetati – govori za HRT direktor Javne ustanove Kamenjak, Aljoša Ukotić.

S više od 600 biljnih vrsta to zaštićeno područje premreženo je mnogim edukativno-tematskim stazama, a najatraktivnija je ona koja dočarava nekadašnji život dinosaura na Kamenjaku.

Stalno se ulaže u istraživanja i monitoringe. Posljednji su pokazali da bi dnevni promet automobila ljeti trebalo smanjiti s dvije na tisuću i pol.

– Čak i u ljetnim mjesecima, Kamenjak je možda jedini koji ne naplaćuje posjetiteljima dolazak pješice ili biciklom – naglašava Ukotić.

Bespravnih graditelja odasvud, a najviše iz Slovenije

Nevjerojatno je kako se godinama unazad u tom značajnom krajobrazu, kako je klasificiran Kamenjak, dogodila ilegalna gradnja. Bespravnih je graditelja odasvud, a najviše iz Slovenije. Premanturci su ogorčeni.

– To treba sve srušiti, uopće nema razgovora…Idemo mi u Kranjsku, nek nam prodaju teren da mi zidamo tamo kao oni ovdje – ljutit je Aljoša, mještanin Premanture.

No i ono što se izgradilo, a nije legalizirano – bit će srušeno. Tvrde to u Općini Medulin, koja je poslove izdavanja građevinskih objekata nedavno preuzela od Županije.

– Apeliram na Ministarstvo da krene konačno s rušenjima – govori načelnik Općine Medulin, Goran Buić.

A ranije počinjena šteta više se ne može popraviti. Barem ne u dijelu gradnje koja je već legalizirana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.