4 min. čitanja

Rovinju titula najboljeg grada u Hrvatskoj po kvaliteti života

Rovinju titula najboljeg grada u Hrvatskoj po kvaliteti života
Foto: Boris Kačan

ROVINJ – U ovogodišnjem izboru najboljih gradova u Hrvatskoj, Rovinj uspio obraniti titulu najboljeg srednjeg grada po kvaliteti života.

Proglašenje pobjednika izbora održan je jučer navečer u Novom Vinodolskom, a Grad Rovinj-Rovigno je osim pobjede u kategoriji kvalitete za život dospio u finale kategorija najboljih gradova za gospodarstvo, te za obrazovanje, mlade, demografiju i socijalnu politiku.

Za izračun ukupnog pokazatelja kvalitete života u hrvatskim gradovima organizatori izbora analizirali su 29 kriterija, a sproveli su i anketu među građanima što im je najvažnije kada ocjenjuju kvalitetu života u svojoj sredini. Podaci uzeti za izračun kvalitete života u gradovima najvećim dijelom ekonomske su naravi, kao što su prosječni dohodak po stanovniku, kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti na području grada u promatranim godinama i izvorni proračunski prihodi uprave, no uzeti su obzir pokazatelji komunalnog i pedagoškog kao i standarda zaštite okoliša.

Najveća proračunska izdvajanja za stipendije i najveći prihodi po stanovniku

– Kad su u pitanju visoki pedagoški standardi Rovinja, aktualnog pobjednika u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, oni se ogledaju u podatku da su proračunska izdvajanja iz rovinjskog proračuna za školarine i stipendije (119 kuna po stanovniku) najveća među srednjim gradovima.  Rovinj ima i jedan od dva najbolja dosega u ovoj konkurenciji za kriterije prosječnog dohotka po stanovniku (39437 kuna) i broja obrtnika (51) na tisuću stanovnika – obrazložili su organizatori izbora.

– Nizom godišnjih i višegodišnjih projekata i programa Grad Rovinj nastoji dugoročno podići kvalitetu života svojih građana. Unatoč rekordnim turističkim rezultatima u prvi smo plan stavili prvenstveno naše stanovnike. Tome svjedoči i činjenica da Rovinj možda i jest najčešće prepoznat po rezultatima u turizmu no posljednjih je godina na samom vrhu ljestvice gradova u Hrvatskoj i u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost zajednice – kazali su iz Grada Rovinja.

Ogledan primjer uređenosti i razvoja infrastrukture

– Ovim smo još jednom dokazali da nismo prvaci samo u području turizma, te da unatoč uspjehu u tom sektoru nismo zapostavili ostala područja javnog života. Rovinj-Rovigno je također ušao u finale kategorija najboljeg grada u gospodarstvu te demografiji i socijalnoj politici. Još jednom hvala svima koji svakodnevno doprinose razvoju našeg grada te čestitam svim ostalim gradovima finalistima i pobjednicima, a posebno našim istarskim gradovima koji su zasluženo dominirali u svim kategorijama – izjavio je tom prilikom gradonačelnik Marko Paliaga.

– Rovinj-Rovigno možda i jest najčešće prepoznat po rezultatima u turizmu, no nemojmo zaboraviti kako naš grad prednjači u Hrvatskoj i u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost naše zajednice – poručio je rovinjski gradonačelnik.

Rovinj-Rovigno je među prvima u Hrvatskoj koji je spojio 99% kućanstva na kanalizacijsku mrežu i koji gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kako bi omogućio njihovu ponovnu uporabu za navodnjavanje javnih površina.

Rast broja stanovnika i poduzetnika

– Zbog svojih blagodati i visoke kvalitete života naš grad, osim povećanja broja gostiju, bilježi i rast stanovnika. Prisutnost većeg broja sudionika u prometu te rast i razvoj novijih naselja moraju biti popraćeni adekvatnom infrastrukturom posebice kad je riječ o sigurnosti u prometu – kažu iz Grada.

Ove je godine svečano otvorena novoizgrađena Sjeverna luka u koju su već uplovile prve brodice te koja je isključivo za potrebe lokalnih stanovnika.

– Značajan vjetar u leđa dali smo i našem gospodarstvu. Osim potpora kojima doprinosimo stvaranju povoljne poduzetničke klime sa zadovoljstvom mogu reći kako se projekt dodjeljivanja parcela u gospodarskoj zoni Gripole-Spine’ pokazao uspješnim. Danas tamo djeluje 7 poduzetnika koji zapošljavaju približno 120 djelatnika, dok je još 10 novih poduzetnika u fazi gradnje poslovnih objekata kojima će se stvoriti i dodatna radna mjesta.

Važno je napomenuti kako je broj poduzetnika od 2016. godine porastao za 3%, dok je broj zaposlenih povećan za 21 %. Namjera nam je dakako daljnje privlačenje novih investicija i jačanje postojećih poduzeća na našem području – poručuju iz Grada Rovinja.

Programi u zdravstvu i socijalnim politikama

– Puno je truda  i dodatnih financijskih sredstava uloženo u nastojanju da naši građani dobiju dobru zdravstvenu skrb, a naši najstariji adekvatnu njegu.

Za programe socijalne skrbi godišnje izdvajamo od 4 do 5 milijuna kuna kojima osiguravamo potpore socijalno najpotrebitijim kategorijama sugrađana.

Ove su godine uvedene i stipendije za studente slabijeg socijalnog stanja, a posljednjih se godina Grad Rovinj-Rovigno pozicionirao među pet najboljih gradova u Hrvatskoj prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku, broju odgajatelja po vrtićima, te po broju visoko obrazovanih stanovnika čime potvrđuje brigu za svoje najmlađe kojima se trudi osiguravati što više standarde obrazovanja i naobrazbe.

Grad Rovinj-Rovigno je također i među gradovima  koji u Hrvatskoj izdvajaju najveći udjel sredstava za sustav civilne zaštite. Time dokazujemo koliko nam je važna sigurnost naših građana.

Osim toga, naš Grad svake godine ulaže i u Plan zdravstvenih mjera, financiranje hitne medicinske pomoći, Gradskog društva Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja i slično. A, iako nismo njen osnivač, značajnim sredstvima podupiremo i rad Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ koja je danas jedna od rijetkih primjera izvrsnosti među zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji – pojašnjavaju iz Grada Rovinja.

– Iako je turizam i dalje najvažnija grana naše ekonomije razvoj tog sektora nismo stavili ispred potreba naših građana. Interes zajednice nam je bio i ostao ispred interesa pojedinaca. Stoga ćemo ovaj grad nastaviti razvijati u duhu zajedništva, suradnje i prosperiteta – zaključio je gradonačelnik Paliaga.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.