1 min. čitanja

Rovinjski srednjoškolci očistili i ogradili prostor na kojem raste žuti mak - Ima status ugrožene vrste i strogo je zaštićen

Rovinjski srednjoškolci očistili i ogradili prostor na kojem raste žuti mak - Ima status ugrožene vrste i strogo je zaštićen
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - S početkom nove školske godine, iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno ponovno je pokrenuta inicijativa za očuvanjem bioraznolikosti istarskog kraja, a ovoga puta naglasak su stavili na ugroženu vrstu žutog maka.

Tako su već prvog dana škole učenici drugog i trećeg razreda gimnazije i trećeg razreda smjera medicinski kozmetičar, u pratnji svog mentora, profesora Daniela Sumana, te profesorice Lorene Pogliani i profesora Giannija Ottochiana, očistili i ogradili prostor na kojem raste žuti mak, u suradnji s Javnom ustanovom “Natura Histrica”.

Ova vrsta u Rovinju je prisutna samo na pješčanoj plaži uz mandrač Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “dr. Martin Horvat”. Rasprostranjena je u nekim dijelovima Europe, zapadne Azije i Sjeverne Afrike, dok se u Sjevernoj Americi smatra invazivnom vrstom.

Raste samo uz morske obale, na pjeskovitim i šljunčanim podlogama, a ne živi u kontinentalnom području. U Hrvatskoj ima status ugrožene vrste i strogo je zaštićena.

Cilj ovog projekta, odnosno akcije, navode iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, bila je zaštita ove vrste, te podizanje svijesti školaraca o bioraznolikosti ekološkim intervencijama koje se tiču istarskog područja.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.