3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Apel s krajnjeg juga Hrvatske: “Ovo je stvarna slika morskog dna, pomozite nam čistiti!”

FOTO/VIDEO Apel s krajnjeg juga Hrvatske: “Ovo je stvarna slika morskog dna, pomozite nam čistiti!”
Foto: Klara Ljubenko

MOLUNAT – Slike albanskog smeća koje zapljusnu obale Dubrovnika, Pelješca, Korčule, pa čak i nešto udaljenijih pučinskih otoka, nažalost više i nisu neka novost. Golemi otoci plastičnog i drugog otpada obično se pojave na površini, nošeni snažnim jugom i strujama. No jeste li znali da sve što može, to potone i ukoliko se ne izvadi, trajno ostaje na morskom dnu. Plastika se ne razgrađuje, već pretvara u sve sitnije čestice i tako ulazi u prehrambeni lanac riba, a onda i ljudi. Slika koju nam šalju iz Molunta predstavlja samo jedan mali dio podmorske parcele, dobro vidljiv, jer se nalazi u plićem području.

Ove godine, nešto kasnije zbog novonastale situacije sa korona virusom, ronilački centar “Sea Star” iz Molunta organizira ekološku akciju čišćenja podmorja.

Foto: Klara Ljubenko

– Mjesto Molunat, zbog svog geografskog položaja na udaru je najjačih vjetrova, jer je na otvorenom moru. Samim tim, svake godine sve veća količina smeća dopluta na plaže, a veliki dio i potone. Specifično je da djeluju morske struje te se to smeće nakuplja na određenu lokaciju u uvali. Ovim putem pozivam sve dobrovoljce da nam se pridruže, a posebice ljude iz ronilačkog svijeta, klubove i ronilačke centre u EKO akciji, koja će se održati u mjestu Molunat 27. lipnja 2020 godine – poručila je Klara Ljubenko, organizatorica akcije i vlasnica ronilačkog centra.

Okupljanje za akciju je u 08:00 h na rivi u Moluntu, organizatori akcije osiguravaju prijevoz ronioca na lokalitete ronjenja.  Također, za sve oni koji ne rone će biti organiziran program sakupljanja smeća sa plaža i otoka. Nakon akcije, organizatori će svim dobrovoljcima zahvaliti na sudjelovanju te će biti organizirana zakuska u restoranu “Lancana”.

Foto: Klara Ljubenko

– Dobne granice nema, bitno je da se uz čišćenje i dobro zabavimo te mogu sudjelovati i oni najmlađi uz prisustvo roditelja – poručuje Ljubenko.

Ronioci se zbog pripreme ronilačkih boca i opreme moraju prethodno najaviti na kontakt broj

Klara Ljubenko

+(385) 99 335 2700

divingseastar@gmail.com

Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija
Foto: Klara Ljubenko

Čišćenje se organizira na površini oko 1500m2 i 7 m dubine, a ovo je nažalost stvarna slika morskog dna u Moluntu. Bojimo se i pomisliti koliko je toga na većim dubinama diljem Jadrana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.