3 min. čitanja

Održana 29. ekološka akcija Think Green – NP Plitvička jezera 2022.

Održana 29. ekološka akcija Think Green – NP Plitvička jezera 2022.
Foto: Roniti se mora

Ronilački klub Roniti se mora, uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske, kao partnera na projektu, uspješno je realizirao 29. ekološku akciju Think Green u Nacionalnom parku „Plitvička jezera“.

U jednodnevnoj akciji čišćeno je Prošćansko jezero, Matica i jezero Kozjak.

Foto: Roniti se mora

Iz jezera je izvađeno ukupno oko 150 kilograma raznovrsnog otpada, od čega ponajviše boca, bačva, limenih kanti (uglavnom od ulja i lakova), 3 automobilske gume te odjeće za kupanje. Budući da je nulta tolerancija prema odlaganju otpada u prirodi i nacionalnim parkovima, prikupljena količina na tolikom prostoru ukazuje na čistoću Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Tijekom same akcije, u jezeru Kozjak fotogrametrijom snimana su dva izdanka sedre na dubini od 15 metara pri čemu se određivala točna lokacija kako bi se moglo utvrditi gdje se točno prostire i u kakvoj je vezi s izdancima sedre na kopnu.

Foto: Roniti se mora

Istovremeno, još jedan tim fotografa ronio je na drugoj lokaciji jezera snimajući podvodno okružje, floru i faunu, sve u svrhu buduće javne promidžbe NP Plitvička jezera.

Službeni dio otvorenja same akcije protekao je u nazočnosti stručnog voditelja – voditelja službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka g. Kazimira Miculinića te rangera/stručnih suradnika NP Plitvička jezera.

Akcija je održana u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom NP Plitvička jezera, Znanstveno-stručni centar "Dr. Ivo Pevalek" te sa sponzorima: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Zagrebačke pekarne KLARA, Montre, Seiko, kao i medijskim pokroviteljima Scubalife, Morski.hr te ScubaSkener.

U pet akcija ove godine izvađeno više od 33 tone otpada!

U subotnjem izdanju ove ekološke akciji sudjelovalo je dvadeset članova iz Ronilačkih klubova „Roniti se mora“ Zagreb i Šibenik, a 15 ih je zaronilo u jezera.

- Imali smo iznimnu čast roniti u ovom prekrasnom i čistom Nacionalnom parku. S obzirom na višednevne padaline, u plićim dijelovima uz obalu bila je slabija vidljivost, no potopljena stabla i sedrene barijere u mliječnom jezeru dali su mistični efekt i dojam magične šume – jednoglasni je zaključak svih koji su u sklopu jučerašnje akcije ronili.

Inače, ove je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je prikupljeno više od 33 tone otpada!

Foto: Roniti se mora

Ronilački klub „Roniti se mora“ svoju nastavlja i u nadolazećoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

- Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

RK Roniti se mora

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.