3 min. čitanja

Ronioci doline Neretve, zajedno u akciji: „Prijatelj prirode na djelu"

Ronioci doline Neretve, zajedno u akciji: „Prijatelj prirode na djelu"
Foto: ERK Malo more

KOMARNA - Ekološka akcija čišćenja obala i podmorjana području Delte Neretve, Neretvanskog kanala i Malog mora u organizaciji Ekološko-roniteljskog kluba Malo more, ovog vikenda je, 2. i 3. 9. imala uspješni nastavak u Komarnoj, ispod novog mosta, gdje su se okupili ronioci i volonteri iz prekograničnog područja općina i gradova u delti Neretve i Bosne i Hercegovine.

Pored same akcije čišćenja podmorja ronioca iz Blaca, Komarne, Ploča, Kule Norinske, Metkovića, Neuma i Mostara,odradila sei ekološka patrola kojom se želi kontinuirano pratitiveličina onečišćenja, posebno količina plastičnog otpada, koja utječe na biološko stanje i očuvanost obala i podmorja Malostonskog zaljeva i Neretvanskog kanala čije su obale naslonjene na poluotok Pelješac.

Održana je i radionica s oprovedbi Plana upravljanja zaštićenim područjem ekološke mreže Malostonski zaljev (NATURA 2000). Ekološka mreža sustav je međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja, koja uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i bioraznolikosti.

Plan upravljanja zaštićenim područjem i/ili područjem ekološke mreže je strateški dokument Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže koji se donosi za razdoblje od deset godina i ima ogroman utjecaj na očuvanje postojeće bio raznolikosti i dobrog stanja u okolišu kao i na život lokalnog stanovništvauz obale Malog mora. Provodi se kroz godišnje programe zaštite, očuvanja, korištenja i promicanja zaštićenog područja, gdje su ekološke akcije čišćenja podmorja i obala važan dio provedbenih aktivnosti.

Sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u zaštićenom području dužne su se pridržavati plana upravljanja, što u praksi predstavlja veliku nepoznanicu korisnike prostora, pravne osobe i za lokalno stanovništvo, kako po sadržaju, posebno u segmentu ograničenja. Potrebna je veća prisutnost na terenu osoba uključenih u provedbu Plana kako bi se izbjegle konfliktne situacije vezane uz održivost povijesnih djelatnosti (turizam, ribarstvo, školjkarstvo, pomorstvo, poljoprivreda,..)za koje ima mjesta i u suglasju su s osnovnim nakanamaPlana, očuvanje stanišnih tipova i vrsta područje Malostonskog zaljeva.

Provedbom ekoloških akcija čišćenja obala i podmorja u vrijeme kada su turisti prisutni na plažama zorno pokazujemo brigu za čisti okoliš, čime pridonosimo i promociji lokalnih turističkih destinacija, poput Komarne, kao i cijelog područja Malog mora u Dubrovačko neretvansko županiji.

ERK Malo more, Nebojša Jerković

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.