3 min. čitanja

RONILI DO OLUPINE ZRAKOPLOVA Je li danski ronioc kod Visa poginuo zbog kobne "kutije smrti"?

RONILI DO OLUPINE ZRAKOPLOVA Je li danski ronioc kod Visa poginuo zbog kobne "kutije smrti"?
Foto: Depositphotos

VIS - Još jedan ronilac završio je tragično. Kako smo već pisali, u četvrtak 27. lipnja u uvali Rukavac kod otoka Visa pronađeno je mrtvo tijelo muškarca. Doznajemo da se radi o 58-godišnjem Dancu koji je bio iskusni ronilac, a sve se dogodilo na dubini od 70 metara, gdje se nalazi olupina savezničkog bombardera B-17.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navode kako je riječ o muškarcu koji je ronio s ronilačkom opremom, ali nije izronio. Oko 12:15 sati zaprimljena je dojava o tome da muškarac nije izronio, a ubrzo je pronađeno njegovo tijelo. 

Morski HR doznaje da je nesretni Danac ronio organizirano u skupini od četiri ronioca, no jedino on nije izronio. Neslužbeno, pretpostavlja se da je problem najvjerojatnije bio u opremi.

Službeni očevid još nije gotov, a kad završi, znat će se i točni uzroci i okolnosti smrti. 

Sustav otvorenog i zatvorenog kruga disanja

Treba naglasiti da je tehničko ronjenje na veće dubine kompliciranije od ronjenja u plitkome, pa se koristi tzv. "rebreather" ili "sustav zatvorenog kruga", kojeg zbog visokog rizika kojeg ovakvo ronjenje nosi sa sobom, nerijetko naziva "kutija smrti".

U čemu je razlika?

Tehničko ronjenje s otvorenim krugom – ronjenje s plinskim mješavinama s dekompresijom – sve je u redu dok imate nešto za disanje – više nije točno! Ako dišete mješavinu, u dubini možete stradati od povećanog ppO2 kisika tj. hiperoksije (Količina kisika u krvi se izražava pomoću parcijalnog tlaka kisika - ppO2, partial pressure O2 ili oxygen partial pressure, ppO2.). Ako dišete dubinsku hipoksičnu trimix mješavinu na maloj dubini, možete stradati od premalog ppO2 tj. hipoksije. Prebrzi izroni i izostavljanje dekompresije izuzetno su rizični.

Ronjenje s aparatima zatvorenog kruga – uvijek imate nešto za disati – plin nikad ne nestaje, ali plin koji dišete može vas ubiti ako je ppO2 previsok ili prenizak, ili ako je prisutnost ugljičnog dioksida tj. PCO2 previsok. Prebrzi izroni i izostavljanje dekompresije također su izuzetno opasni i rizični. Greška i otkazivanje rada CCR-a su moguće.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UTOPIO SE U moru kod Visa pronađeno tijelo ronioca!
Danas oko 12:40 sati u moru u uvali Rukavac kod otoka Visa pronađeno je mrtvo tijelo muškarca. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navode kako je riječ o muškarcu koji je ronio s ronilačkom opremom, ali nije izronio. Oko 12:15 sati zaprimljena je dojava o tome da muškarac nije izronio,
FASCINANTNI KADROVI! U podmorju Visa pronađena netaknuta olupina bombardera iz Drugog svjetskog rata | | Morski HR
KOMIŽA - Na povratku iz akcije bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora 4. ožujka 1945. godine, saveznički avion B-17 srušio se u blizini otoka Visa. Po svemu sudeći pogodila ga je nacistička
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.