2 min. čitanja

FASCINANTNI KADROVI! U podmorju Visa pronađena netaknuta olupina bombardera iz Drugog svjetskog rata

FASCINANTNI KADROVI! U podmorju Visa pronađena netaknuta olupina bombardera iz Drugog svjetskog rata
Foto: Sabine Kerkau / Lorenz Marović / RC Manta

KOMIŽA – Na povratku iz akcije bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora 4. ožujka 1945. godine, saveznički avion B-17 srušio se u blizini otoka Visa. Po svemu sudeći pogodila ga je nacistička protuzračna obrana. Sada se nalazi na dubini od 116 metara, u jednome komadu, a upravo to ga čini posebnim ne samo u našim vodama nego i u svijetu.

Za kormilom broda je Lorenz Marović, ronilac iz Komiže. Bombarder B17 izvornog imena Tennessee Sunshine deveti je saveznički avion koji je pronašao u akvatoriju otoka Visa.

– Vis je bio posljednja nada svim pilotima da slete na nekakvo tvrdo tlo ako moraju prisilno sletjeti zbog oštećenja prilikom akcija, a da to nije unutar nacističkog dijela. Dakle, Vis je bio sletište za avione u nuždi. Mnogi su sletjeli, na tisuće ih je sletjelo, repariralo se, vratili se u bazu i ponovno u akciju, a kažu da ih je 57 sletjelo na more – ispričao je za HRT Lorenz Marović iz ronilačkog kluba Manta u Komiži.

Ovaj tip aviona konstruiran je da prije nego što potone neko vrijeme pluta na površini. Zato se na dno spustio neoštećen. Sedam od deset članova posade spašeno je.

Ekipi od 11 ronilaca, kao u svim dosadašnjim potragama pridružio se njemački ronilac Tom Baier.

– Vraćam se u Hrvatsku svake godine. Akvatorij Visa veliko je područje u kojemu je mnogo artefakata od antike do Drugog svjetskog rata. A ovaj avion poseban je jer je potpuno sačuvan. U odličnom je stanju. Lijepo ga je vidjeti kada se spustiš, izgleda kao da je parkiran na avionskoj pisti – kaže Tom Baier, ronilac.

– Kad vozimo od terena do terena vučemo sonar. I kad nešto nađemo prijavimo što je ujedno dobro i dobrobit za državu jer zna da postoji artefakt, nama je dobro jer nam gosti žele roniti i vidjeti. Ništa se naravno ne dira i ne nosi, jedino što se odnosi s lokacije su fotografije i uspomene – kaže Marović.

Na Ministarstvu kulture sada je da taj lokalitet obilježi i zaštiti, samim tim upiše u bogatu mapu naših podvodnih lokaliteta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SENZACIONALNO OTKRIĆE Između Visa i Korčule pronađen izgubljeni bombarder, “Nostalgični Moe”
TAJNE PODMORJA Svjetski rijedak primjerak očuvanog bombardera iz Drugog svjetskog rata kod Žirja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.