3 min. čitanja

Ronilac otkrio detalje: "Da je bomba u riječkoj luci eksplodirala, uzrokovala bi podrhtavanje od 7 stupnjeva po Richteru!"

Ronilac otkrio detalje: "Da je bomba u riječkoj luci eksplodirala, uzrokovala bi podrhtavanje od 7 stupnjeva po Richteru!"
Foto: RTL / Screenshot

RIJEKA - Kompleksna i teška akcija izmještanja i neutraliziranja bombe iz riječke luke uspješno je obavljena u subotu, a u akciji uništavanja sudjelovali su i pripadnici elitne Antiterorističke jedinice Lučko, koji su za RTL otkrili detalje koji lede krv u žilama.

Ključna je bila priprema, nebrojeno puno urona i snimanja koje je mahom odradio Riječanin Ivan.

- Sve dolazi u obzir, svaka sitnica se gleda, svaki korak se mora znati u ovom poslu - otkriva detalje zapovjednik tima za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka para. Svaki čovjek na sebi i više od 50 kilograma opreme.

Goran Hoppe, voditelj za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka, otkriva kakav je to posao:

- Izabrali su tu profesiju i s godinama iskustva jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni.

Znanje, bez kojega se nije moglo u ovoj akciji, donijela je ekipa iz Lučkog, koji otkrivaju da je zamka bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla.

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!
Uobičajen dolazak s pučine za splitskog ribara Marina Ivića i njegovu koćaricu Grmalj, ovog vikenda nije bio nimalo ugodan zadatak. S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma. U mreži je, kaže, znao…

- Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je bomba bila na 18 metera dubine, ona je mogla tri i pol puta odraditi - otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktivirali.

Da je eksplodirala u luci, posljedice bi bile strašne.

- Prilikom samog planiranja, došli smo do izračuna da bi u slučaju eksplozije došlo do podrhtavanje tla na području luke jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru - otkriva za za RTL Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

- Nemamo pravo na pogrešku. S dvojicom kolega, koji su bili sa mnom, sveukupno imamo 12-ero djece. Samo jedan primjer da navedem – s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno - rekao je Erlić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!
Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije. Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji s…
VIDEO Specijalci uz bombu i riječkoj luci - Objavljena snimka akcije
Ronioci specijalne policije provode aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana. Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njez…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.