Evo nas u Penzionerskim guštima jer je ovaj recept za dane kad je po frižideru ostalo „materijala“ od blagdana za kojega triba pronać nešto ajmo reći penzionersko. U našem slučaju sira za gratanje i vina bilog malo boljeg
A motara nam Priroda draga dala. Molim vas da pazite kad ga berete, nemojte ga čupati, dovoljne su vam manje količine za uživati i to one pri vrhu. Ostavite štogod drugima, a i za dogodine i prikogodine, itd., itd. A šta se tiče recepta. Jednostavno i penzionerima dostupno.
Sastojci:
3 šake narizanog, ne baš sitno, friškog motara
Velika čikara riža (arborio)
Jedna kapula
1 dcl bilog vina
Sira za gratanje po želji
Kockica maslaca
Dva kućarina povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Sol (krupna), papar, a ja sam stavija i malo moje chily papričice sa špicama
Kako skuvati:
Zažutiti kapulu osnova svega osim kolača
Temeljac se grije
Vino isto ugrijemo na laganu vatricu
Rižu stavimo u teču, na kapulu, na laganu vatricu i pomalo mišamo da ne zagori
U temeljac stavimo motar i blanširamo ga, ne dugo
U rižu dolijemo vino i lagano mišamo
Dodajemo motar i opet lagano mišamo dodavajući pomalo temeljac. Riža mora biti u vlazi kako bi nam bila podatna
Dodamo sol, papar i papričicu
Mišamo
Procijenimo koliko riži treba do kraja i par minuta prije dodamo izgratani sir i nakon 45 sekundi mišanja ugasimo vatru i dodamo maslac da se lipo rastopi i drži rižu pod kontrolom.
Eto, izgleda teško ali uopće nije. Vridno je svake sekunde truda. Provajte i uživajte. Stojte mi dobro i zdravo .
SPLIT - Splitsko-dalmatinska županija danas je postala službeni kandidat za titulu Europske regije gastronomije 2027., priznanje koje dodjeljuje Međunarodni institut