1 min. čitanja

Rimska legija utaborila se na Skradinskom buku, zavirite u šatore i saznajte sve o opremi vojnika

Rimska legija utaborila se na Skradinskom buku, zavirite u šatore i saznajte sve o opremi vojnika
rimski kamp

SKRADIN – Iako se Burnumske Ide ove godine neće održati, posjetitelji će svejedno moći uživati u rimskom ozračju Arheološke zbirke i amfiteatra Burnum jer je 13. i 14. kolovoza ulaz na te lokalitete – besplatan.

Kolovoz je u Nacionalnom parku „Krka“ tradicionalno posvećen antičkom kulturnom nasljeđu. U tom se mjesecu od 2011. održavaju Burnumske Ide, rimske svečanosti punog mjeseca, kojima Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ oživljava život i običaje iz rimskog vojnog logora Burnum. Zbog novonastale situacije uzrokovane epidemijom novog koronavirusa, Ide se ove godine neće održati na tradicionalan način, u rimskom vojnom logoru Burnum, već se rimski šatori sele na Skradinski buk.

Na ulazu na lokalitet Skradinski buk, neposredno uz crkvicu Gospe od zdravlja, za posjetitelje će od 12. do 14. kolovoza biti postavljeni šatori s opremom rimskog vojnika. Doživljaj će upotpuniti Dioklecijanova legija iz Splita, koja će u četvrtak, 13. kolovoza od 16 do 20 sati prezentirati opremu i vježbe rimskih legionara, kao i streličarske vještine za zainteresirane posjetitelje.

Svi oni koji žele doživjeti dašak slavnog Rimskog Carstva u originalnom ugođaju, 13. i 14. kolovoza imaju besplatan ulaz u amfiteatar Burnum i Arheološku zbirku Burnum u Eko kampusu „Krka u Puljanima.

Burnum, rimski vojni logor, u cijelosti se nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“, u selu Ivoševci, sjeverno od Kistanja. Zub vremena poštedio je ostatke lukova zgrade vojnog zapovjedništva i dobro očuvan amfiteatar. U arheološkoj zbirci, s restauratorskom radionicom i dva kata izložbenog postava, izloženi su brojni vrijedni nalazi pronađeni u arheološkim istraživanjima vojnog logora Burnum, koja se sustavno provode od 2003.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.