2 min. čitanja

Rijeka očekuje oko 20 kruzera u 2022. godini

Rijeka očekuje oko 20 kruzera u 2022. godini
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

RIJEKA – Iako jedna lasta ne čini proljeće, svakako raduje što je u konačnici tek u posezoni u Rijeku stigao prvi kruzer od 2019. godine. Da podsjetimo, lani je u Rijeku stigao jedan ovakav putnički brod, međutim, samo na remont. Koronakriza je lani potpuno opustošila ovaj turistički segment, dok se ove godine kruzing ipak počeo pokretati, piše Novi list.

U Rijeku je za sada jedini kruzer ove godine stigao proteklog vikenda. Riječ je o brodu MS Eurodam koji plovi u sastavu američke kompanije Holland America Line, a čiji su brodovi već ticali Rijeku kao destinaciju u vrijeme prije koronakrize. Ovaj njihov brod u Rijeku je, pak, stigao prvi put. Prije toga je bio u Dubrovniku, Korčuli, Zadru, a nakon Rijeke otplovio je put Zadra pa Kopra nakon čega stiže u Veneciju, svoju finalnu destinaciju.

– Sam brod ima kapacitet 2.100 putnika, međutim, zbog poštovanja epidemioloških mjera, ukrcava se od 50 do 70 posto tog kapaciteta. Tu je i niz drugih sigurnosnih protokola, uz ostalo, činjenica da svi članovi posade i putnici moraju biti cijepljeni protiv bolesti COVID-19 što daje dodatnu sigurnost – rekao je Rajko Jurman, voditelj Odjela komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka. Pojašnjava i da je na brodu bilo oko 950 putnika te 845 članova posade.

Inače, zbog radova na kontejnerskom terminalu Brajdica, kao i najave lošeg vremena i jakog juga, brod je iz sigurnosnih razloga ostao vezan na sidrištu ispred Rijeke te su putnici na kopno prebacivani brodskim tenderima. Što se tiče najava dolazaka drugih brodova, postoji mogućnost da krajem listopada u Rijeku stigne i jedan kruzer, i to kompanije MSC, međutim, još nije konačno potvrđeno. Činjenica je da i same kompanije svoje rute prilagođavaju epidemiološkoj situaciji, kako u zemljama iz kojih im dolaze gosti, tako i u destinacijama u koje uplovljavaju.

– Situacija se ove godine polako počela kretati nabolje. Poznato je, naime, da su kompanije u koronakrizi pretrpjele ogromne gubitke i da su svi jedva čekali da krenu s itinererima. No, jasno da i dalje plove sa smanjenim kapacitetima, osim toga svaka kompanija ima svoju politiku, odnosno pravila oko epidemiološke sigurnosti, osim što, kao što sam ranije spomenuo, ukrcavaju isključivo članove posade koji su u potpunosti cijepljeni – kaže Jurman.

Za sezonu 2022. dvadesetak najava ticanja brodova

– Upravo prošlog tjedna, u Miamiju je održan najveći svjetski sajam kruzing industrije Seatrade Cruise Global koji je s proljeća prebačen u ovaj termin te je održan hibridno, dakle, dijelom uživo, dijelom online. I mi Rijeku kompanijama u pravilu predstavljamo za sada online kanalima i na online sastancima. Za sezonu 2022. za sada imamo nekih 20-ak najava ticanja brodova, međutim, moramo uzeti u obzir da će sve i dalje ovisiti o epidemiološkoj situaciji, da je neizvjesnost i dalje velika te da se sve odlučuje dosta kratkoročno – ukazao je voditelj Odjela komercijalnih poslova u LU Rijeka.

Rijeka je prije pandemije, u 2019. godini imala 24 ticanja kruzera, dok je lani, u godini kada je bila Europska prijestolnica kulture, LU Rijeka zaprimila rezervacije za pristajanje sveukupno 41 broda s nešto više od 74 tisuće putnika. Jasno, pandemija je cjelokupan kruzing sektor bacila na koljena, pa su ticanja ovih brodova lani u potpunosti izostala.

Alenka Juričić Bukarica

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.