>
  1 min. čitanja

Riječkim vatrogascima porast će plaća – Prekidaju štrajk i potpisuju novi ugovor

Riječkim vatrogascima porast će plaća – Prekidaju štrajk i potpisuju novi ugovor
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Riječki vatrogasci danas su s gradskim vlastima potpisali novi kolektivni ugovor, kojim im je za deset posto povećana osnovica plaće uz dodatke te su najavili da prekidaju dvotjedni štrajk.

Kolektivni ugovor potpisali su predstavnici Grada Rijeke te Sindikata vatrogasaca Rijeke i gradske Javne vatrogasne postrojbe. Kako je rečeno, vatrogasci su ostvarili tražena prava te će prvi štrajk Javne vatrogasne postrojbe završiti sutra.

Riječki vatrogasci su u štrajku od 17. ožujka. Zahtijevali su povećanje osnovice plaće za 12 posto, a pregovorima je dogovoreno desetpostotno povećanje, uz dodatke na plaću. Predsjednik sindikata Goran Hibler naveo je kako su prava ostvarili u konstruktivnom dijalogu, pa će tako plaće biti povećane za najmanje 650 kuna po djelatniku te da su tijekom štrajka dobili podršku građana, vatrogasnih postrojbi i društava, kao i glavnog vatrogasnog zapovjednika u smislu posredovanja u pregovorima.

Hibler je dodao da će novi pravilnik, koji se donosi na temelju Zakona o vatrogastvu, urediti kvalitetan sustav profesionalnog vatrogastva na razini države, u što je sindikat uključen i nastojat će da svi vatrogasci imaju kvalitetna prava, prenosi Index.hr

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance, kazao je da su kolektivnim ugovorom uređeni i tehnički detalji koji će omogućiti lakše organiziranje vatrogasne djelatnosti, ističući da je tijekom štrajka bilo više požara, ali su vatrogasci svoje intervencije profesionalno obavljali.

Gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da su obje strane popustile u odnosu na prvotne zahtjeve te mu je drago da se povećavaju materijalna prava vatrogasaca, a to će, uz druge razloge, zahtijevati rebalans gradskog proračuna.

– Sad smo u iščekivanju pravilnika koji mora donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica, a slijedi nam, i temeljem zaključka predsjedništva Udruge gradova, razgovor s njihovim predstavnicima i s predstavnicima vlade da se pokušamo dogovoriti oko materijalnih, radnih i financijskih prava vatrogasaca u Hrvatskoj – kazao je.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.