3 min. čitanja

RIBAR ULOVIO JOŠ JEDNU VRSTU NAPUHAČE Stručnjaci: "Sa svima budite oprezni i nemojte ih jesti!"

RIBAR ULOVIO JOŠ JEDNU VRSTU NAPUHAČE Stručnjaci: "Sa svima budite oprezni i nemojte ih jesti!"
Foto: Čitatelj

Nakon članka o najotrovnijoj ribi u Jadranu, srebrnoprugoj napuhači, kojim smo željeli educirati i upozoriti javnost na ovu ribu, javio nam se ribar s fotografijama još jedne vrste "napuhače", koju je svojedobno ulovio zapadno od otoka Jabuke i upitom, o kojoj se točno vrsti radi i je li otrovna?

Upit smo poslali stručnjacima iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji su detaljno pojasnili sve što treba znati i o ovoj ribi, koja je u Jadranu prisutna već gotovo tri desetlječa.

U pitanju je četverozupka ili kuglokož, kojeg nije pogreška nazvati i napuhačom s obzirom na to da se ribe iz te porodice naizgled napuhuju. Naziv četverozupka odnosi se i na cijelu porodicu ovih riba koje u čeljusti imaju četiri jako razvijena zuba. U ovom slučaju se radi o vrsti znanstvenog naziva Sphoeroides pachygaster, a prisutna je u tropskom i umjerenom području svih svjetskih oceana, pojasnili su iz Instituta.

O ovoj ribi pisali smo prošle godine, kad se pojavila fotografija juvenilnog primjerka na splitskoj peškariji.

Odrasla riba sivo-zelenkaste je boje, a može imati i izražene, veće, tamnije mrlje sa gornje strane tijela, a kada se osjeti ugroženom gutanjem mora poveća svoj obujam te nalikuje kugli. Trbušna strana ribe je bjelkaste boje.

Četverozupka je stanovnik Jadrana barem od početka devedesetih godina prošlog stoljeća kada je prvi put otkrivena na području južnog i srednjeg Jadrana (nekoliko jedinki) dok je u Sredozemnom moru po prvi put otkrivena krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. To je čini relativno novim stanovnikom našeg mora, no njeno prisustvo je po svemu sudeći posljedica prirodnog širenja rasprostranjenosti sa područja istočnog tropskog Atlantika odakle je prvotno ušla u Sredozemno more, pa tako i u Jadran.

Postupno se proširila po cijelom Sredozemlju, što je vjerojatno posljedica zatopljenja mora. Mrijesne jedinke smo tijekom naših istraživanja zamijetili na području Visa prije desetak godina, a mlade jedinke, koje u toj fazi borave u vodenom stupcu, se već nekoliko godina pojavljuju na širem području srednjeg Jadrana. Jedinka sa splitske ribarnice je do sada, koliko nam je poznato, najmanja pronađena.

Iako se ova vrsta ne smatra otrovnom tj. rezultati analiza prikazanih u dostupnoj literaturi kod ove vrste ne ukazuju na prisustvo toksina, svakako valja biti oprezan. Naime, u Jadranu su zamijećene i druge vrste iz porodice četverozupki (Tetraodontidae) koje nalikuju ulovljenoj vrsti, a neke, poput srebrenopruge četverozupke (Lagocephalus sceleratus), izrazito su toksične, na što smo već nekoliko puta upozoravali.

Nadamo se da vam neće pasti na pamet konzumirati bilo koju vrstu četverozupki tj. napuhača jer u ovom slučaju opreza nikada dosta, upozoravaju s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Na splitskoj peškariji pojavila se vrsta ulovljena kod Tribunja: “Pronađena u kašeti sa srdelom - Ovo je zabrinjavajući nalaz!”
Na stranicama Splitska peškarija, koja redovito ažurira novosti sa splitske ribarnica, objavljena je i jedna zanimljivost o vrsti koju često povezuju s konzumacijom opasnom po život. - NAPUHAČA (lat. Sphoeroides pachygaster) fuga, četverozupka ili po hrvatski kuglakož. Interesantan i pomalo zabrinjavajući nalaz. Prije 15-ak dana na Splitskoj peškariji pronašli smo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.